Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Interne, după ultimele incidente cu polițiști: 'Există tendinţa să ne raportăm la ceea ce vedem în filmele americane'

Inquam Photos / Octav Ganea
carmen dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca până la sfârşitul anului Statutul poliţistului să poată fi trimis în Parlament.

Potrivit acesteia, MAI are un pachet de propuneri pentru Statutul poliţistului, care urmează să fie discutat cu sindicatele din domeniu şi supuse dezbaterii publice.

''Există tendinţa să ne raportăm la ceea ce vedem în filmele americane. Şi asta este o discuţie. (...) Toţi aşteaptă de la poliţişti să se comporte ca în filmele americane. Eu îmi doresc ca relaţia dintre poliţist şi cetăţean să fie o relaţie bazată pe respect. Nu-mi doresc ca cetăţenilor să le fie frică de poliţişti, îmi doresc să-i respecte'', spune ministrul Carmen Dan.

Citește și: SURSE - O nouă RĂFUIALĂ izbucnește în sânul PSD! Un proiect de LEGE, sămânță de SCANDAL!

Ea arată că documentul urmează să reglementeze drepturi şi obligaţii, procedee de intervenţie, sancţionarea unor fapte.

''Suntem în măsură să facem un pachet de idei pe care îmi doresc în perioada următoare să le punem în dezbatere instituţională şi să le discutăm în cadrul ministerului cu sindicatele, mi-aş dori să ne fie parteneri în acest demers, şi ulterior să procedăm aşa cum am anunţat şi să îl supunem dezbaterii publice pentru ca, spre sfârşitul anului - eu mi-aş dori să fie luna noiembrie - să putem să intrăm cu un pachet în procedură parlamentară'', arată ministrul de Interne, adăugând că îşi doreşte ''un ansamblu de norme''.

Printre propuneri se află şi cele care privesc întărirea autorităţii personalului MAI şi, în special, a poliţiştilor, un set de proceduri care trebuie în mod obligatoriu cunoscute atât de cetăţeni, cât şi de poliţişti.

''Spun asta pentru că îmi doresc ca toată lumea să ştie ce se întâmplă atunci când poliţistul legitimează pe cineva şi se confruntă cu un refuz, să ştie ce se întâmplă când este împiedicat să pună în acţiune o măsură poliţienească, ce se întâmplă atunci când poliţistul conduce pe cineva la sediul poliţiei, cum trebuie să ne comportăm în astfel de situaţii sau ce se întâmplă când poliţistul încătuşează. Este doar un set de măsuri pe care noi le-am avut în vedere şi care vor fi inserate în Legea de organizare şi funcţionare a Poliţiei. (...) Sunt situaţii pe care îmi doresc să le evităm, (...) îmi doresc să cunoaştem foarte bine care sunt limitele şi să respectăm aceste limite, atât poliţistul, în aşa fel încât să fie pus la adăpost şi să nu fie suspectat că face un abuz, dar şi cetăţeanul care trebuie să ştie ce statut şi ce rol are poliţistul în societate'', menţionează ministrul Carmen Dan.

Citește și: SURSE - S-a SPART conducta în PNL: încă doi deputați migrează din partid

Alte propuneri se referă la sancţiunile pentru tulburarea liniştii publice, care ar putea merge în plan penal, dar şi la refuzul de a se legitima.

''Sunt mai multe modificări pe care, repet, noi le propunem ca şi idei de discuţii. Vă dau un exemplu: infracţiunea de tulburare a liniştii şi ordinii publice. (...) Cunoaştem cazul Boureanu, cazul doctorului care a refuzat să se legitimeze. Sunt situaţii de genul acesta când de cele mai multe ori un bloc întreg sună la 112. Poliţistul vine şi constată şi pe legislaţia actuală nu poate decât să aplice o amendă. După ce pleacă poliţistul, petrecerea se reia, mai departe nu prea mai este nimic de făcut. Ne dorim ca aceste lucruri să fie clarificate. Adică, dacă suntem în situaţia în care constatăm o contravenţie şi cel care este sancţionat nu înţelege că trebuie să aibă o anumită atitudine şi să respecte liniştea celorlalţi atunci cred că ar putea să existe discuţia în care ducem acest abuz în planul penal. (...) Sunt situaţii în care persoane refuză să se legitimeze. În situaţii de genul acesta este prevăzută o amendă de la 100 la 500 de lei. (...) Există un dezechilibru şi cred că şi aici trebuie să clarificăm, să armonizăm şi să stabilim foarte clar că există un prag. Îl depăşeşti, atunci trebuie să fii conştient că sancţiunea este mai aspră şi pe cale de consecinţă nu ne limităm doar la sancţiuni pecuniare'', adaugă ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.