Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției, SCRISOARE către Tăriceanu: Ce solicitare a avut Tudorel Toader

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi solicită președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, printr-o scrisoare, să analizeze recomandările formulate de Grupul Statelor împotriva Corupției Consiliului Europei (GRECO) și de a transmite până la 19 mai 2017 Ministerului Justiției informații cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ și administrativ de către Senat pentru implementarea acestora.

"Vă adresăm rugămintea de a analiza recomandările formulate de GRECO și de a ne transmite informații cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ și administrativ de către Senat pentru implementarea acestora. Am aprecia primirea unui răspuns până la cel mai târziu 19 mai 2017", se arată într-un document aflat pe ordinea de zi de luni a Biroului permanent al Senatului.

În scrisoare se precizează că în cadrul celei de-a 70-a reuniuni a GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției Consiliului Europei), care a avut loc în perioada 30 noiembrie — 4 decembrie 2015, a fost adoptat Raportul de evaluare privind România din cadrul rundei a 4-a de evaluare.

Citește și: Ce a discutat Tudorel Toader cu ambasadorul SUA

Conform Raportului, România are obligația de a transmite GRECO, până la 30 iunie 2017, un Raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor cuprinse în Raportul de evaluare.

"Runda a 4-a de evaluare a GRECO a fost lansată la 1 ianuarie 2012 și are ca temă 'Prevenirea corupției cu privire la membrii Parlamentului, judecători și procurori'. În cadrul acestei runde sunt analizate aspecte cu privire la persoanele/funcțiile evaluate: principii etice, reguli de conduită și conflicte de interese; interzicerea sau restrângerea anumitor activități; declararea averilor, veniturilor, cheltuielilor și intereselor; implementarea regulilor aplicabile; conștientizare", se arată în scrisoarea citată.

Documentul amintește că, în ceea ce privește prevenirea corupției, cu privire la membrii Parlamentului, "GRECO a analizat prevederile legislației naționale, prin raportare la următoarele aspecte: transparența procesului legislativ, remunerația și beneficiile economice, principii etice și reguli de conduită, conflictele de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activități (prevederile legale ce reglementează regimul cadourilor, incompatibilitățile, activitățile accesorii și interesele financiare, contractele cu autoritățile statului, restricții post-angajare, contracte cu terții, lobby, folosirea abuzivă a informațiilor confidențiale, folosirea abuzivă a resurselor publice), declarațiile de avere, venituri, cheltuieli și interese, supravegherea conduitei parlamentarilor, măsuri de punere în aplicare a prevederilor legale și imunitatea, precum și procesul de formare și conștientizare".

În urma constatărilor echipei de evaluare, GRECO a formulat o serie de recomandări cu privire la membrii Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit anexei scrisorii, printre recomandările GRECO se numără îmbunătățirea transparenței procesului legislativ prin luarea măsurilor corespunzătoare pentru ca procedura de urgență să fie aplicată cu titlu de excepție într-un număr limitat de circumstanțe, dezvoltarea unui cod de conduită pentru parlamentari și asigurarea unui mecanism de respectare a acestuia când este necesar, adoptarea de măsuri pentru a clarifica implicațiile pentru parlamentari ale prevederilor existente în materia conflictelor de interese.

De asemenea, GRECO recomandă stabilirea unui set robust de restricții cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri și alte beneficii pentru parlamentari, îmbunătățirea sistemului de imunități al parlamentarilor în exercițiu și introducerea de reguli privind modul în care membrii parlamentului să interacționeze cu lobby-iștii și alți terți care încearcă să influențeze procesul legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.