Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Lucian Georgescu: Am deblocat finanţarea pentru partea a doua a proiectului privind cele 17 angiografe

Impact EST
Lucian Georgescu

Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Galaţi, că a deblocat finanţarea pentru partea a doua a proiectului privind cele 17 angiografe aflate în diverse centre de universitare medicale din ţară, urmând ca acestea să funcţioneze integral.

Potrivit sursei citate, proiectul cu angiografele era blocat încă din decembrie 2015, finanţarea fiind deblocată după ce Ministerul Cercetării şi Inovării a asigurat fondurile necesare consumabilelor, mentenanţei şi pregătirii specialiştilor necesari folosirii aparaturii. Georgescu a explicat că angiografele nu au mai fost folosite decât sporadic în câteva centre din cauză că proiectul iniţial, de dotare a centrelor medicale, s-a limitat doar la achiziţionarea aparaturii fără a le asigura consumabilele şi mentenanţa, dar şi finanţarea pregătirii specialiştilor care vor lucra pe ele.

Ministrul a mai precizat că bugetul a fost alocat deja, în prezent derulându-se licitaţii pentru consumabile şi servicii de mentenanţă. "Proiectele cu angiografele erau blocate undeva de prin decembrie 2015. Faza a doua, care se referă la mentenanţă, consumabile, întreţinere era blocată, deci se considera că am adus aparatul, l-am băgat în priză şi treaba e rezolvată. Ori nu e rezolvată, pentru că asta înseamnă şi mentenanţă, calificarea specialiştilor, substanţă de contrast, subansamble speciale. Pentru această a doua parte a proiectului, finanţarea a fost blocată. Deci, erau aparatele şi în unele locuri unde existau oameni şi resurse interne s-a mai lucrat cu ele, dar nu la întreaga capacitate. Şi este păcat de la Dumnezeu să ţii un instrument de două milioane de euro cu care poţi să faci o grămadă de lucruri, mai ales că este un proiect de cercetare finanţat integral de la bugetul cercetării cu aplicaţii în diagnoză şi tratament. Am deblocat acest proiect: asta înseamnă 17 angiografe în toată România, dintre care unul la Galaţi. Acum urmează să venim din urmă şi să susţinem şi resursa umană pentru acest proiect, pentru că formarea de specialişti pentru angiografe este în curs. Există nişte centre de specialitate mari în Bucureşti, Iaşi, Cluj, care formează aceşti specialişti. Sper ca în scurt timp să iasă şi prima serie de specialişti, astfel ca ele să funcţioneze integral", a spus Georgescu, anunţă Agerpres.

El a precizat că în ultimele trei luni, ministerul a reuşit deblocarea mai multor proiecte cofinanţate de la Uniunea Europeană, proiecte în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro şi care, din diverse cauze, erau blocate din 2015, unul din proiecte fiind cel al celor 17 angiografe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.