Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul sârb de externe propune un compromis asupra Kosovo

twitter.com
kosovo

Ministrul sârb de externe şi principal aliat al preşedintelui Aleksandar Vucic a sugerat un compromis pentru a pune capăt unui conflict asupra Kosovo, cel mai nou stat european independent, care blochează speranţele Serbiei de a adera la Uniunea Europeană, relatează luni Reuters.

Serbia, unde mulţi consideră Kosovo drept leagănul naţiunii lor şi al credinţei creştin ortodoxe, refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii sudice şi i-a blocat aderarea la mai multe organizaţii inclusiv Interpol şi UNESCO. Dar normalizarea relaţiilor cu Pristina este o condiţie cheie pentru Serbia de a se apropia de aderarea la UE, stabilită de guvern drept prioritate.

Într-un articol publicat luni în cotidianul Vecernje Novosti, Ivica Dacic sugerează că delimitarea între sârbi şi albanezi, cel mai mare grup etnic din Kosovo, ar fi o cale de ieşire din ceea ce el a descris drept problema centenară a Serbiei. "Toată lumea are nevoie de o soluţie durabilă a conflictului sârbo-albanez care poate fi atinsă doar printr-un acord (...) în care toată lumea va câştiga ceva şi va pierde ceva", a scris Dacic, care este şi prim viceprim-ministru.

Potrivit lui Dacic, Serbia ar trebui să caute să obţină autonomie pentru enclavele sârbe din Kosovo, un statut protejat pentru mănăstirile ortodoxe şi compensaţii financiare pentru ceea ce Serbia pretinde a fi proprietăţi ale sale inclusiv instalaţii industriale şi energetice. Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Pristinei. Majoritatea albanezilor din Kosovo se opun unei autonomii largi pentru municipalităţile dominate de sârbi, afirmând că aceasta ar permite Belgradului să exercite o mai mare influenţă.

Comentariile lui Dacic fac ecoul unui apel la un dialog la nivel naţional asupra Kosovo, sugerat de Vucic, care conduce echipa sârbă în discuţiile sub egida UE pentru a rezolva diferenţele dintre cele două ţări. Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a intervenit cu lovituri aeriene pentru a scoate de acolo forţele sârbe şi opri uciderea şi expulzarea civililor etnici albanezi în timpul unui război de doi ani de contrainsurgenţă, aminteşte Reuters. În prezent, există aproximativ 120.000 de sârbi în Kosovo şi cei mai mulţi dintre ei, în principal în nord, se opun autorităţilor de la Pristina, conform Agerpres. Serbia a evitat până acum propuneri oficiale de împărţire a Kosovo, întrucât o asemenea acţiune ar însemna abandonarea titlului său asupra întregului teritoriu, înscris în constituţia ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.