Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană: Trebui regândit rolul structurilor civile ale statului

Mircea Geoana

Preşedintele PSRO, senatorul Mircea Geoană, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că ar trebui regândit rolul structurilor civile ale statului, arătând că problema nu este că structurile de forţă sunt prea puternice, ci că 'este prea slabă clasa politică'. 

'Noi suntem într-un fel ţara extremelor, în sensul că trebuie să intervină o criză majoră ca să începem să ne uităm la modul în care ţara funcţionează. Nu există stat puternic fără structuri de forţă puternice şi de la Alexandru Ioan Cuza încoace statul român a încercat să-şi dezvolte structuri militare, armată, servicii de informaţii cât mai performante cu putinţă. Este un lucru pe care orice stat din lume îl încearcă. Problema pe care noi trebuie să ne-o punem nu este de resetare a rolului serviciilor de informaţii din România, ci de ce braţul civil, partea politică, de administraţie a statului, care guvernează, este atât de slabă. De ce e nevoie ca SRI să sară în ajutorul DNA pentru a putea să lupte împotriva corupţiei? De ce SRI este chemat să sprijine ANAF pentru a începe să lupte împotriva evaziunii fiscale? Problema noastră nu e că serviciile sunt prea puternice, ci că e prea slabă clasa politică, nu că avem structuri de forţă prea puternice, ci că braţul civil e prea slab. De aceea, eu, ca fiu de militar, nu pot decât să spun că avem nevoie în continuare de structuri de forţă puternice, controlate politic şi democratic', a spus Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor dacă ar trebui resetate serviciile de informaţii după scandalul Hexi Pharma, transmite agerpres.ro

El a mai spus că Parlamentul nu-şi exercită rolul de control pe care îl are asupra instituţiilor pe care este îndreptăţit prin lege să le verifice. 

'Nu este normal ca rolul de control al Parlamentului să fie pur decorativ. E pur decorativ astăzi. (...) Parlamentul nu-şi exercită rolul de control asupra executivului şi asupra instituţiilor aflate sub controlul său. (...) Hexi Pharma ne arată că sistemul de sănătate este la fel de căpuşat, ca şi sistemul de investiţii publice în domeniul infrastructurilor, practic în orice domeniu. De aceea, eu spun că nu trebuie să regândim rolul structurilor statului, ci mai degrabă trebuie să regândim rolul structurilor civile ale statului, acolo este slăbiciunea principală', a subliniat Mircea Geoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.