Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Kivu a recunoscut că a turnat la Securitate, dar CNSAS i-a dat adeverință de necolaborare

adevarul.ro
mircea kivu

S-a schimbat modificarea într-un scandal imens izbucnit săptămânile trecute. Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a emis o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea în cazul sociologului Mircea Kivu. Cei de la CNSAS spun că notele sale informative nu fac referire la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, anunţă Digi 24.

Citește și: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la românii de pretutindeni

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, sociologul Mircea Kivu a scris despre colaborarea sa cu Securitatea. ''Se întâmpla la mijlocul anilor '80, la puţin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate (IPCT) - actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o 'discuţie', cu două persoane pe care nu le cunoşteam, dar care s-au recomandat drept ofiţeri de Securitate. (...) M-au întrebat dacă aş fi de acord ca, în măsura în care aş afla despre asemenea acţiuni, să le aduc la cunoştinţă. Am răspuns afirmativ. Mi-au cerut să semnez un angajament scris că voi face aşa. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod 'Mihai'. Ştiam vag ce înseamnă semnarea unui asemenea act (astăzi ştiu mult mai multe). Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât laşitatea. Desigur, erau nişte ameninţări voalate, că mi-aş putea pierde postul pe care tocmai îl căpătasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune 'nu'. Mi-am spus că voi reuşi să-i 'fentez', să nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi ştiut deja'', a scris Kivu.

Citeşte şi: Tudor Chirilă a rămas pe dinafară: Cine a 'ŢEPUIT-O' pe vedeta ProTV / VIDEO

El subliniază că nu a afirmat ''niciodată'' că nu a fost colaborator al Securităţii şi îşi exprimă încrederea că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor sale informative. ''De ce nu am spus toate acestea mai devreme? Grea întrebare. Cred că aş fi vrut să uit acest episod, de care îmi e ruşine. Dacă asta contează, nu am afirmat niciodată că nu am fost colaborator al Securităţii. În ce măsură am făcut poliţie politică? Eu îndrăznesc să cred că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur că aşa este. P.S. Ştiam că CNSAS desfăşoară o investigaţie în privinţa mea, dar nu ştiu nimic despre o eventuală decizie care ar fi rezultat din această investigaţie. Un asemenea document nu mi-a fost adus la cunoştinţă'', mai scrie Mircea Kivu în postarea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.