Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcare importantă în cazul procesului lui Klaus Iohannis: Ce a decis judecătorul

ciocanel judecator

Judecătorul a fixat un nou termen pe 24 noiembrie, în procesul privind casa în care deţine un apartament preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen, după ce avocata Rodicăi Baştea a făcut o cerere de recuzare, a precizat joi, pentru Agerpres, Cornelia Prundaru, de la Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Sibiu. "Acordă termen de verificare la data de 24 noiembrie pentru a se soluţiona cererea de recuzare formulată de reprezentanta reclamantei. Asta în situaţia respingerii cererii. În cazul admiterii cererii, cauza se va repartiza aleatoriu", a declarat Cornelia Prundaru.

Citeşte şi: Ruşine fără margini pentru ISIS: Cum au fost surprinşi teroriştii în Mosul / FOTO

În acest proces, Rodica Baştea, soţia lui Nicolae Baştea, care a decedat şi de la care Iohannis a cumpărat o parte din locuinţă, a deschis o acţiune contra Statului român. Acest dosar este înregistrat cu numărul 897/85/2016 la Tribunalul din Sibiu. "Este vorba despre o acţiune civilă în care se urmăreşte recunoaşterea calităţii de succesor a reclamantei asupra unei cote din două imobile situate în Sibiu, pentru unul dintre ele Statul român având certificat de moştenitor, aşa cum rezultă din actele existente în acest moment la dosar. Este vorba de dezbaterea a patru succesiuni subsecvente", au precizat pentru AGERPRES surse judiciare.

Klaus şi Carmen Iohannis se judecă de 17 ani pentru apartamentul din casa din centrul istoric al Sibiului care a fost închiriat unei bănci comerciale. Iohannis a cumpărat o parte din apartamentul din această casă de la Nicolae Baştea, care a murit în SUA. Soţia lui, Rodica Baştea, stabilită în SUA, a angajat o firmă de avocatură din România şi cere succesiunea. Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din centrul Sibiului, unde Klaus şi Carmen Iohannis au cumpărat o parte, la parter, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. Ulterior, această casă din Sibiu a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.

Citeşte şi: Elena Udrea a dat lovitura: Anunţul făcut în urmă cu puţin timp

În prezent, Klaus şi Carmen Iohannis sunt radiaţi din Cartea Funciară, legat de această casă aflată în litigiu, la cererea Fiscului, în temeiul unei decizii civile emise de Tribunalul Braşov. La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014 prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare, prin care familia Iohannis a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Pe 16 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de sentinţa judecătorească prin care a pierdut casa, punctând că împreună cu avocaţii săi caută cele mai bune căi de a o contesta. Ulterior, instanţa supremă a admis o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă curte de apel din ţară, decizia fiind definitivă. Pe 6 aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că se va judeca la Curtea de Apel Piteşti contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanţei, din noiembrie 2015, prin care cei doi soţi au pierdut imobilul aflat în centrul Sibiului. Curtea de Apel Piteşti a stabilit pentru data de 7 decembrie un nou termen în procesul privind casa din Sibiu pierdută de familia preşedintelui Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.