Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misecuvenismul marilor partide. Astăzi, PNL

pixabay.com
diverse, carti de joc

Am scris mai în urmă puțin despre misecuvenismul noilor politicieni. Am auzit atunci ca lumea s-ar fi întrebat la cine mă refer eu cu adevărat, USR, R100, Demos (răspuns: la toți). Astăzi va fi mai simplu, deoarece mă voi ocupa doar de un singur partid, anume PNL.

Citiți și: Misecuvenismul noilor politicieni

Articolul este ocazionat de faptul că liberalii au produs un ciudat comunicat în care au tras de ureche mai multe ONG-uri. O să redau în extenso, este fabulos.

„Lipsa de suport a societății civile pentru critica obiectivă a administrației PSD duce la consolidarea PSD. Aceasta este realitatea în condițiile în care Opoziția anti-PSD este divizată și haotică, iar blocul susținătorilor PSD se consolidează în fiecare zi.

Fără îndoială PNL a făcut și greșeli în politica Capitalei și a plătit electoral, însă răul pe care îl face administrația PSD-Firea are efect pe termen lung asupra funcționării administrației și dezvoltării Bucureștiului.

Chemăm organizațiile societății civile să sprijine demersul consilierilor PNL care au solicitat primarului General, Gabriela Firea, să răspundă la următoarele 9 întrebări:

1. Unde au fost publicate anunțurile de angajare pentru cele 22 de companii;

2. Organigrama firmelor: organigrama țintă la 31.12 si organigrama ținta la 30.06.2018;

3. Planul de Afaceri al celor 22 de companii;

4. Execuția bugetară la 1 octombrie 2017;

5. Stat de funcții nenominal la 1 octombrie 2017;

6. Strategia de contractare;

7. Planul de achiziții publice 2017;

8. Planul de achiziții sectoriale;

9. Hotărârile AGA/ AGEA emise până la 1 octombrie 2017.”

Există bube în acest text cât sa te internezi la spitalul de urgență. În primul rând e puțin dubios să îți descrii activitatea ca fiind obiectivă. În al doilea rând organizațiile respective fac ce vor ele. Dacă PNL vrea să ONG-uri de partid (o cerință legitimă) poate să revitalizeze cele două-trei institute moștenite de la PNL (vechi) și PSD. În al treilea rând, nu este înțelept să jignești lume care poate oferi ceea ce îți dorești tu (sprijin) dacă tu nu ai nimic din ceea ce își doresc. În al patrulea rând o parte din punctele menționate nu sunt întrebări. Pentru că nu sunt propoziții. Pentru că nu au predicate!

Dar aceste bube nu trebuie să ne deraieze de a analiza partea cu adevărat fabuloasă a comunicatului. Anume că dl Bușoi este sincer. Sau, cel puțin, reflectă nemulțumiri care circulă în PNL și pe care liberali importanți le-au mai exprimat în mod discret.

Este o teorie pe care dreapta o reîncălzește din când în când. Conform acestei teorii, dreapta e bună pentru că nu este PSD. A nu fi PSD, a fi o alternativă la PSD este justificarea suficientă, în plan politic și moral, pentru existența PNL (sau PNȚCD sau PDL în trecut). Pentru existență și pentru victoriile electorale trecute, prezente și viitoare.

O justificare, în același timp, pentru toate măgăriile mai mari sau mai mici. Pentru corupții dreptei, pentru forțarea Constituției de către Băsescu, pentru anchilozarea PNȚCD încă de când era la guvernare. Pentru tot felul de lucruri.

Dl Bușoi și liberalii uită ceva. Faptul că au primit în trecut un anumit tip de sprijin din partea societății civile nu înseamnă că l-au meritat. Sprijinul a fost primit (și) din lipsă de alternative. Nevoia nu creează virtute.

Și mai uită ceva. Marile partide ale dreptei și-au cam luat-o. PNȚCD a fost marele partid al dreptei și a fost mâncat de PNL și PDL. Apoi PDL a fost marele partid al dreptei și l-au mâncat Traian Băsescu și criza economică. În trecut PNL a supraviețuit fiind o alternativă atât la PSD (sub varii denumiri) cât și la dreapta dominată. Acum nu mai este. Acum alții caută să ofere alternative la PNL.

Totuși, nu este doar vina domnului Bușoi și a PNL. În trecut PNL și PDL chiar au primit acest gen de sprijin necondiționat. Chiar au existat voci în societatea civilă care au dat o aură de obiectivitate pozițiilor dreptei doar pentru că era diferite de ale răului suprem, PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.