Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misteriosul candidat prezidențial al PSD. L-am exclus dinadins pe Liviu Dragnea

umbra susta

PSD nu a mai câștigat alegerile prezidențiale de pe vremea lui Ion Iliescu. În 2019, se vor face 18 ani de atunci. Iar astăzi, singura persoană despre care se știe că va participa la această cursă este Klaus Iohannis. În ipoteza și numai în ipoteza în care PNL îl va desemna ca atare. Cum va încerca PSD să câștige? Prin cine?

În 2019, indiferent ce se va întmpla la guvernare, PSD va continua să fie partidul cu cel mai mare bazin electoral. Este de presupus că fie în primul tur de scrutin dar mai degrabă în al doilea, Dreapta se va coaliza. Așa cum a mai făcut. Astfel încât candidatul PSD, indiferent cine va fi acesta, să nu câștige. Exact cum s-a întâmplat până acum. În aceste condiții, socialiștii trebuie să fie extrem de atenți. Și să se pregătească încă de azi. Dar cum?

Andrei Pleșu, reacție fulminantă după eliberarea lui Dan Voiculescu: 'A jucat un rol zeci de ani'

Evident, o bună guvernare ar fi de folos în 2019. Pentru că PSD ar merge în prezidențiale cu credibilitatea intactă. Și fiind la guvernare. Dacă însă greșelile Executivului se vor acumula, PSD s-ar putea să intre slăbit în această competiție, pierzând în prealabil localele și parlamentarele. Cu atât mai mult un candidat trebuie prezentat populației și pregătit încă de acum. Situația devine gravă, pentru că domnul Klaus Iohannis s-a lansat neoficial în cursă. Și aleargă singur.

Klaus Iohannis dispune, așa cum am văzut într-o analiza anterioară, de multiple atuuri dar și de câteva handicapuri majore. Cel mai important dintre acestea este absența unui proiect de țară generos, convingător pentru populație, aflat în curs și pentru care Klaus Iohannis a transpirat deja făcând pași imporanți. Nu există așa ceva. Și este probabil tardiv să lanseze de acum încolo un proect de țară. În schimb, PSD poate porni la drum câștigând prezidențialele, motivând că proiectul de țară al acestui partid, pe care îl va continua viitorul președinte, este chiar programul guvernamental aflat în curs de implementare. Cu condiția ca acest program să se dovedească până la capăt util societății.

ALERTĂ - Accident GRAV cu 13 persoane implicate: Mai multe autospeciale s-au deplasat la fața locului - FOTO

În ipoteza în care Guvernul PSD, indiferent cum se numește acesta, va reuși să îndeplinească cea mai mare parte a programului, împărtășit de majoritatea populației, un viitor candidat al acestui partid va putea câștiga transformându-se pur și simplu în purtătorul de ștafetă al respectivului program, din perspectiva continuității. Aceasta este o șansă reală petru PSD. Cu condiția să-și găsească omul. Omul cel mai potrivit într-un asemenea scenariu este însuși premierul. Dar nu un premier dronă. Și cu atât mai puțin un premier Star Trek. Nici Sorin Grindeanu și nici Mihai Tudose nu ar fi candidați eligibili. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că până în 2019, în condițiile în care guvernarea ar merge bine, PSD va trebui pur și simplu să vină cu un al treilea premer. Pe care apoi să-l transforme în candidat prezidențial. Iar acest al treilea premier trebuoe să fie un om puternic.

Până acum, singura persoană din PSD care are un profil de candidat prezidențial este Gabriela Firea. Cu condiția ca ea să ajungă premier. O a doua persoană ar putea fi Adrian Țuțuianu, plasat excepțional în acest moment în poziția de ministru al Apărării. După ce a făcut o figură spectauloasă în calitate de șef al Comisiei de control SRI. Și după ce la Dâmbovița s-a dovedit a fi un președinte de Consiliu Județean inteligent, activ și eficient. Și poate ar mai putea fi și alții. Dar cheia succesului este ca PSD să-și scoată în față cât mai curând candidatul.

PS: L-am exclus dinadins pe Liviu Dragnea. În acest moment, viitorul său este incert. Iar duplicitatea care-l caracterizează, atitudinea sa șovăielnică îi erodează zi de zi credibilitatea.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.