Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misterul avionului în care se afla Erdogan: Rebelii l-ar fi putut doborî, dar nu au făcut-o

f-16 turcia

În seara în care a avut loc tentativa de lovitură de stat în Turcia, preşedintele Erdogan se relaxa în staţiunea Marmaris.  Ulterior, acesta a plecat cu un avion spre Istanbul, iar două avioane F-16 pilotate de rebeli l-au urmărit. Avionul preşedintelui ar fi putut di doborât, dar rebelii nu au făcut-o. Motivul nu este cunoscut nici acum, relatează Reuters.

"Cel puţin două avioane F-16 au hărţuit avionul lui Erdogan în timp ce acesta se îndrepta spre Istanbul. Şi-au setat radarele pe avionul preşedintelui şi pe alte două avioane F-16 care îl protejau", a declarat un fost ofiţer de armată pentru Reuters. "De ce nu au tras este un mister", a mai afirmat acesta.

Vezi şi: TENSIUNI internaţionale: Franţa reacţionează DUR la adresa Turciei

Un oficial turc a confirmat pentru Reuters că avionul lui Erdogan a fost hărţuit în zbor. Un al doilea oficial a declarat de asemenea că avionul prezidenţial a avut probleme în aer, dar fără să dea mai multe detalii.

Erdogan a declarat că puciştii au încercat să-l atace în staţiunea Marmaris şi că au fost bombardate locuri în care el fusese de puţin timp. A "evitat moartea cu câteva minute", a precizat al doilea oficial citat de Reuters.

Aproximativ 25 de soldaţi în elicoptere au coborât pe un hotel în Marmaris, cu ajutorul unor frânghii, trăgând, la puţin timp după ce Erdogan a plecat, într-o aparentă tentativă de capturare a preşedintelui, potrivit CNN Turk.

Şi premierul Binali Yildirim a fost ţinta unui atac în timpul tentativei de lovitură de stat şi a scăpat la limită, a mai precizat oficialul turc, fără a oferi alte detalii.

Vezi şi: Erdogan ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia

Site-urile cu detalii despre traseul avioanelor civile au arătat că aeronava guvernului turc folosită de Erdogan a decolat de pe aeroportul Dalaman, care este la aproximativ o oră şi 15 minute de mers cu maşina de la Marmaris, la ora 22.40 GMT, vineri seara. Ulterior, avionul a zburat în zona de la sud de Istanbul, la ora la care în aeroport încă se mai auzeau focuri de armă, după care a aterizat.

Centrul de comandă aeriană al puciştilor pare să fi fost baza de la Akinci, la 50 de km nord-vest de Ankara, de unde au zburat cel puţin 15 piloţi aflaţi sub comanda unui comandat rebel. Avioanele au zburat la mică înălţime deasupra oraşelor Ankara şi Istanbul, inducând o stare de frică populaţiei prin zgomotul puternic.

Avioanele taberei fidele lui Erdogan au decolat de la baza Eskisehir, la vest de Ankara şi au încercat să oprească avioanele rebelilor. Totuşi, avioanele puciştilor au continuat să zboare toată noaptea, fucându-şi realimentarea în aer, cu ajutorul unui alt avion. Avionul-rezervor a fost luat de la baza aeriană Incirlik, din sudul Turciei, care este folosită de coaliţia condusă de SUA pentru bombardamente împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak. Duminică, comandantul bazei aeriene a fost arestat pentru complicitate la lovitura de stat.

Vezi şi: BILANŢ actualizat al victimelor din Turcia, pe fondul unor noi ciocniri între pucişti şi autorităţi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.