Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mituri demontate. De ce au semnat si votat liberalii legea alegerii primarilor intr-un singur tur

vot_alegeri

PNL este partidul care militeaza cel mai tare in aceste zile pentru schimbarea legii electorale si alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si tocmai din acest motiv este si cel mai criticat pentru pozitia adoptata dupa ce lideri de-ai sai au semnat in calitate de initiatori legea alegerilor locale si au votat-o ulterior in Parlament.

Acuzatiile de ipocrizie care li se aduc liberalilor se bazeaza pe fapte care nu pot fi contrazise. Insa in realitate detaliile din jurul acestor fapte sunt mult mai complexe.

Liberalii se afla intradevar printre initiatorii legii pe care acum o contesta. Acest lucru se datoreaza faptului ca acei liberali a caror semnatura apare pe proiectul de lege faceau parte din Comisia de Cod Electoral. Comisia si-a asumat in intregimea ei proiectul de lege rezultat din dezbaterile purtate in interiorul acestia. Astfel toti membrii Comisiei au semnat proiectul, atunci cand el a fost finalizat.

Si totusi daca nu le-a convenit varianta finala a proiectului, de ce au semnat-o. In ciuda majoritatii PSD-UNPR-ALDE care a avut ultimul cuvant de spus, de ce protestele liberalilor au fost mai degraba sfioase la momentul adoptarii acestei legi pe care acum o caracterizeaza profund anti-democratica?

Vezi și: Cine are șanse să câștige Capitala? Dar sectoarele? - ANALIZA lui Piedone

Vezi și: Chirila trece la actiune impotriva PSD: Mizeria asta ar trebui oprita!

Surse politice au lamurit si acest aspect. Liberalii au facut un compromis. Au negociat cu majoritatea PSD-UNPR-ALDE si au convenit sa renunte la lupta pentru doua tururi in schimbul promovarii legii finantarii partidelor si a votului prin corespondenta.

Astfel liberalii au sustinut timid in plenul Camerei Deputatilor amendamentul pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, iar odata ce el a fost respins, PNL a votat legea care n-ar fi intrunit numarul necesar de voturi fara contributia lor. Putem presupune ca din acelasi motiv, nici presedintele Klaus Iohannis nu a retrimis legea in Parlament, promulgand-o imediat ce a ajuns pe masa lui.

Acest calcul politic se dovedeste dezavantajos pentru liberali. Daca anul trecut pareau impacati cu ideea alegerii primarilor intr-un singur tur, mai ales pentru ca multi alesi de-ai lor isi doreau mentinerea acestui sistem, acum PNL constata ca trebuie refacute calculele si reluata lupta pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Din pacate pentru liberali aceasta reintoarcere la arme ar putea fi cam tarzie. Astfel PNL ar putea pierde alegerile locale pe mana lor, pe cartile pe care ei si le-au facut si impartit. In aceste conditii este reluarea luptei de catre liberali ipocrita? Raspunsul este la latitudinea fiecaruia.

Sigur, alegerea primarilor in doua tururi de scrutin asigura o mai buna reprezentativitate, este cu adevarat democratic intr-o lupta electorala in care sunt angrenate multe partide (si vor fi multe partide), este o reduta importanta in stavilirea unor miscari extremiste care incep sa se dezvolte si in Romania. Dar dincolo de principii alegerea primarilor in doua tururi se rezuma pentru partide la un calcul foarte simplu:

- 1 tur asigura practic victoria PSD la locale si ii da prima sansa in alegerile parlamentare

- 2 tururi faciliteaza infrnagerea PSD, da sanse liberalilor sa obtina victoria si le creeaza premise mai bune pentru castigarea parlamentarelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.