Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MJ: Stabilitatea şi predictibilitatea cadrului normativ, temele abordate în cadrul Comisiei MCV

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a convocat luni Comisia de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei, context în care au fost abordate teme precum stabilitatea şi predictibilitatea cadrului normativ, dar şi asigurarea independenţei justiţiei.

"La sediul Ministerului Justiţiei a avut loc, luni, reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei (Comisia MCV), înfiinţată prin Hotărârea Guvernului numărul 216/2012 privind accelerarea implementării obiectivelor de referinţă prevăzute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", se arată într-un comunicat al MJ.

Comisia a fost convocată în vederea pregătirii misiunii MCV ce va avea loc la începutul lunii mai şi pentru discutarea măsurilor ce vor fi abordate pentru aducerea la îndeplinire a recomandărilor din raportul Comisiei Europene publicat la 25 ianuarie 2017. Potrivit MJ, lucrările au fost conduse de ministrul Toader, iar la acestea au luat parte Marieta Safta, secretar de stat, Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, preşedintele CSM, Mariana Ghena, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Bogasiu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan.

"Toţi cei prezenţi au salutat iniţiativa Ministerului Justiţiei de a convoca Comisia MCV, exprimând un angajament unanim de cooperare şi de unire a eforturilor pentru realizarea obiectivului comun de îndeplinire a Recomandărilor MCV, în constatarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate până în prezent. Au fost abordate teme de interes pentru sistemul judiciar, între care: stabilitatea şi predictibilitatea cadrului normativ, abordarea agendei legislative cu respectarea standardelor de transparenţă şi dialog, implicarea sistemului judiciar în toate temele ce privesc buna funcţionare a acestuia, asigurarea independenţei justiţiei şi prezentarea garanţiilor de ireversibilitate a progreselor deja realizate", se arată în comunicat.

În cadrul lucrărilor, Tudorel Toader a enumerat, cu titlu de concluzii, câteva principii ce vor ghida acţiunile următoare: obligaţia de loialitate faţă de valorile constituţionale ce vizează toate instituţiile implicate în proces, respectarea obligaţiei de punere în acord a legislaţiei naţionale cu Constituţia în urma deciziilor pronunţate de CCR în toate materiile, precizează sursa citată. Totodată, conform comunicatului, Ministerul Justiţiei va demara un amplu proces de consultare a sistemului judiciar cu privire la identificarea problemelor ce decurg din aplicarea noilor coduri şi a propunerilor pentru remedierea acestora. "Ministrul delegat Ana Birchall a subliniat că, în calitatea sa de coordonator al afacerilor europene, va continua să menţină un dialog intens cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru prezentarea progreselor României în domeniile vizate de MCV. În cadrul acestui dialog vor fi promovate în continuare eforturile comune ale instituţiilor româneşti de îndeplinire a celor 12 recomandări ale Comisiei stabilite prin ultimul raport MCV, din ianuarie 2017, pe baza unei înţelegeri clare, fără echivoc, a acestora, precum şi a unui calendar precis, predictibil. A reafirmat faptul că îndeplinirea obiectivului de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare reprezintă un proiect fundamental pentru România, atât din perspectiva asumării de către ţara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în semestrul I 2019, cât şi din perspectiva implicaţiilor pentru participarea sa la ansamblul politicilor europene", se mai menţionează în comunicat.

Potrivit MJ, a fost reafirmat angajamentul de strânsă cooperare interinstituţională şi de construire a unui mesaj unitar şi coerent, fiind amintit scopul Guvernului de a lua toate măsurile ce se impun pentru finalizarea MCV înainte de preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.