Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moise Guran: Noima decapitărilor fără noimă din PSD

moise

Moise Guran a făcut o analiză a exluderilor de joi din PSD și a jocurilor de putere. El identifică 4 grupuri de putere în partid, dar consideră că PSD are doar 2 poli: unul, al baronilor prinși de DNA, altul, al celor neprinși.

” Esenţa şedinţei de ieri a PSD nu a fost asumarea răspunderii pentru rezultatele de la alegeri ci păstrarea guvernării. A banilor statului. A bugetului. În PSD, oamenii se împart în două categorii principale – baroni penali prinşi de DNA şi baroni penali neprinşi, dar conştienţi şi ei că nu mai au mult şi vor fi prinşi.

În afară de aceştia mai există un mic grup de lideri atipici, nici aceia uniţi între ei, care fie sunt tehnocraţi de formaţie, fie sunt cinstiţi, săraci şi kaghebişti. Poporul PSD, cel care va decide în final cine rămâne la şefia partidului nu se subsumează acestora din urmă, ci se aliniază de regulă în spatele unui baron din primele două categorii. Totul e ca baronul să-şi găsească interesul, financiar (de regulă) sau de altfel.

Conştienţi de aceste realităţi, cei trei poli de putere din PSD (de fapt sunt patru, dar al patrulea este încă stealth şi nici eu nu o să-i stric învăluirea), au lucrat în aceste două săptămâni trecute de la alegeri pentru a-şi asigura supremaţia. Să-i luăm pe rând:

1. Mircea Geoană. Adevărul este că Geoană s-a pripit. Vechi adversar al lui Victor Ponta, fusese cooptat în echipa acestuia, pe principiul – ţine-ţi prietenii aproape iar duşmanii şi mai aproape. Geoană l-a lăudat permanent pe Iohannis după alegeri, sperând cel mai probabil în deschiderea unui dialog care să ducă la o împărţire a puterii între PSD şi PNL, într-un guvern comun, condus eventual de un tehnocrat, şi care să administreze ţara cu un mandat clar, pe proiecte mari, până în 2016. Pun pariu că Geoană a citit deja cartea lui Klaus Iohannis şi, ca un diplomat de carieră ce este, era pe punctul de a face actualei Opoziţii parlamentare o propunere de nerefuzat – intrarea la guvernare. Cu un astfel de proiect, Geoană dădea şah la Ponta şi mat la Dragnea la viitorul congres al PSD, având unele şanse să revină la şefia PSD. Din păcate Geoană îl are în continuare în spate pe dl Marian Vanghelie care, o fi el simpatic acum, dar rămâne totuşi Vanghelie. A fost decapitat înainte de a mai apuca să dea şah, dar asta nu înseamnă că a fost scos din joc.

2. Liviu Dragnea. Adevăratul depozitar al puterii din PSD, coagulant al diverselor interese locale, conducător de facto, prin interpuşi al unor instituţii publice esenţiale în gestionarea banului public, Dragnea era pregătit să devină preşedintele PSD şi în varianta în care Ponta câştiga alegerile, dar şi în cea în care le pierde. Inteligent, răbdător, Dragnea are pentru toate variantele un plan, căci el este prin excelenţă un strateg. Singurul care îi poate încurca planurile este DNA-ul şi, de fapt, procurorii anticorupţie sunt singurii care i-au mai corodat din putere prin arestarea unor importanţi baroni locali. Dragnea ştie că adversarul său nu este Geoană ci Ponta, ştie că decapitarea lui Geoană a fost doar o diversiune pentru a mai amâna bătălia finală între cei doi, dar a acceptat această diversiune care, deocamdată, nici nu-l încurcă, nici nu-l ajută. Important pentru el este să păstreze controlul banilor statului, căci astfel are pârghia de control a baronilor PSD. Alături de Şova, din echipa Ponta va mai fi sacrificată şi miss Garlic de la Finanţe.

3. Victor Ponta. Apropo de marcarea teritoriului, Ponta l-a folosit pe Geoană pe post de uite lupul, precum în pilda cu cei doi dulăi care stau să se încaiere, dar lasă sfada atunci când apare un al treilea, cu alt ADN decât ei, şi se reped asupra acestuia. Sebi Ghiţă, motorul echipei Ponta, a tras o nucleară către echipa lui Dragnea – să fie suspendaţi toţi corupţii din PSD şi să scăpăm şi de Ion Iliescu. Păi fără corupţi, Dragnea rămâne şef peste domnişoara simpatică ce i-a fost şefă de cabinet şi pe care a făcut-o deputat (am uitat cum o cheamă, ceea ce nu înseamnă că nu o respect).

4. Al patrulea grup. E ca în astronomie, nu-l vezi, dar poţi să-l calculezi. Este de asemenea pregătit să lucreze cu Johannis, dar este mic şi fără forţă. Paradoxal, ar putea fi salvarea PSD ca partid, căci n-are probleme cu DNA-ul. Nu încă. Dracu ştie ce mai urmează!”, scrie Guran pe biziday.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.