Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova, Georgia şi Ucraina cer Parlamentului European o perspectivă clară de integrare europeană

parlamentul european

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor sa afle de la Parlamentul European care sunt şansele lor de aderare la Uniunea Europeană, a anunţat miercuri preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, care a expus într-o conferinţă de presă conţinutul unei declaraţii comune semnate de şefii legislativelor din cele trei state foste republici sovietice, relatează portalul Agora.md. Cele trei ţări solicită Parlamentului European să aprobare o rezoluţie prin care să li se ofere o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeana înainte de summitul Parteneriatului Estic.

Declaraţia a fost semnată de preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, de omologul sau georgian Irakli Kobakhidze şi de Andrii Parubii, preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral al Ucrainei). "Noi, Parlamentele Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei îndemnăm Parlamentul European să adopte o rezoluţie înainte de summitul Parteneriatului Estic, exprimând sprijinul politic şi reafirmând apelul adresat Consiliului European pentru deschiderea perspectivei de aderare pentru cele trei ţări asociate, în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene", se arată în declaraţia comună a celor trei ţări.

Andrian Candu a mai spus că această declaraţie comună poate fi tratată şi ca o cerere de aderare din punct de vedere politic. Mai mult, şeful parlamentului de la Chişinău crede că, în condiţiile în care reformele vor continua în acelaşi ritm, Republica Moldova ar putea depune cererea de aderare la UE în 2018. " Sper mult să o facem până la alegerile parlamentare din 2018", a spus el, conform Agora.md. Potrivit Deschide.md, în apelul lor, preşedinţii parlamentelor din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia evocă rezoluţia Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordurilor de Asociere/Acordurilor de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina (2015/3032(RSP)). Această decizie stipulează că "Acordurile de asociere nu constituie obiectivul final în relaţiile dintre UE şi Georgia, Republica Moldova şi Ucraina ..." şi că "...în conformitate cu Articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina au o perspectivă europeană şi pot candida pentru a deveni membre ale Uniunii Europene, cu condiţia respectării criteriilor de la Copenhaga şi a principiilor democraţiei, libertăţilor fundamentale şi drepturilor omului şi ale minorităţilor şi garantării statului de drept".

Declaraţia comună a celor trei state va fi expediată Parlamentului European în această săptămână, documentul fiind susţinut şi de către membrii biroului permanent al forului legislativ moldovean. Summitul Parteneriatului Estic va avea loc la 24 noiembrie 2017, conform Agerpres. Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 pentru a promova asocierea politică şi integrarea economică dintre UE şi cele şase ţări partenere din Europa de Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.