Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova: Modificări importante în Guvern. Posibile efecte

guvernul filip moldova

Vladimir Plahotniuc a anunțat o schimbare din temelii a structurii Guvernului pe care partidul său, PDM, o va propune colegilor din coaliția de guvernare. Printre cele mai importante modificări se numără o comasare a ministerelor de la 16 la 9 precum și a agențiilor de stat. Totodată, Plahotniuc susține că se va renunța la partajarea politică a funcțiilor, chiar dacă formula matematică a unei astfel de partajări convine cel mai mult propriului partid, anunță Deschide.md.

Noua structură propusă de PDM va fi construită în jurul premierului, a 3 vicepremieri și a nouă ministere:

  1. Ministerul economiei și infrastructurii drumurilor
  2. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
  3. Ministerul Finanțelor
  4. Ministerul Afacerilor Interne
  5. Ministerul Justiției
  6. Ministerul Apărării
  7. Ministerul educației, culturii și cercetării
  8. Ministerul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
  9. Ministerul sănătății și protecției sociale

Dacă aceste modificări vor fi implementate, pe lângă optimizarea cheltuielilor bugetare și creșterea eficienței instituțiilor vizate de modificări, pot apărea și alte efecte. Un aparat administrativ central mai suplu înseamnă și mai puține funcții de împărțit în interiorul coaliției de guvernare.

De aceea, o posibilă mișcare a PDM-ului poate fi scoaterea de la guvernare a Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, și introducerea în coaliție a fracțiunii Leancă. Această rocadă pare a fi trădată și de reacțiile celor două părți față de modificările anunțate de Vlad Plahotniuc.

Reporterii Deschide.md au declarat că reprezentanții liberalilor nu răspund la telefon pentru a comenta anunțul liderului PDM, dar că anterior, Mihai Ghimpu declarase că reforma guvernului nu trebuie grăbită, argumentând că în perioada următoare este nevoie de o altă reformă și anume de cea administrativ-teritorială. O reacție diferită a venit din partea liderului PPEM, Iurie Leancă, care a declarat că indiscutabil este nevoie de o reformă a Guvernului, ferindu-se însă să se pronunțe asupra formei în care aceasta va fi implementată.

Fără doar și poate, schimbările aduse structurii Guvernului va produce efecte puternice în interiorul coaliției de guvernare. Rămâne de văzut în ce măsură vor putea fi mulțumiți toți actorii implicați sau, dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă PDM va aborda o măsură radicală în privința Partidului Liberal, al cărui lider, Mihai Ghimpu, a reușit la ultimele alegeri prezidențiale să strângă sub 2% din voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.