Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova se TREZEŞTE! Peste 20 de mii de oameni au cerut la Chişinău UNIRE şi Mare Adunare Naţională

Chişinău, 16 mai 2015

Ieri la Chişinău a avut loc cea mai de amploare manifestaţie unionistă de după 1989. Chemaţi de Asociaţia unionistă Tinerii Moldovei, dar şi de degradarea socio-economică din stânga Prutului, peste 20 de mii de oameni s-au adunat cu tricoloruri şi simboluri ale UE şi NATO în Piaţa Marii Adunării Naţionale din inima Chişinăului. Manifestaţia a fost iniţiată pentru a comemora 203 ani de la primul rapt al Basarabiei de la România. Ieşirea masivă a moldovenilor în Piaţă a fost motivată şi de expulzarea abuzivă şi aplicarea interdicţiei de a reveni pe teritoriul Moldovei pentru unul din organizatorii evenimentului de ieri, liderul Platformei unioniste Acţiunea 2012 George Simion, cu doar câteva zile înainte de manifestaţie.

Manifestaţia a fost una paşnică, dar şi de maximă intensitate. Străzile Chişinăului au vuit la propriu de „UNIRE!”. Cei peste 20 de mii de manifestanţi, reprezentanţi ai diferitor categorii de vârstă, de la adolescenţi şi tineri până la pensionari, susţinuţi de intelectualitatea şi mediul academic, au mers într-un Marş al Unirii prin Chişinău. S-au scandat lozinci unioniste, de dezaprobare a nedreptăţilor istorice şi s-a huiduit intens în faţa sediului Serviciului de Informaţii şi Securitate, care a contribuit la expulzarea lui George Simion de către MAI şi în faţa sediului Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.

content-image

Manifestanţii au mers şi pe la sediile ambasadelor Germaniei şi SUA la Chişinău, unde au scandat lozinci de Unire a Republicii Moldova cu România, făcându-se trimitere la precedentul Unirii RDG cu RFG. Marşul a culminat la Ambasada României la Chişinău, unde s-a aplaudat şi s-a cântat în cor imnul naţional „Deşteaptă-te, Române!”.

Manifestaţia de amploare a culminat cu adoptarea câtorva revendicări. A fost constituit Blocul Unităţii Naţionale, alcătuit din mai multe ONG-uri unioniste, care va convoca la 5 iulie Marea Adunare Naţională, care va veni să formalizeze juridic voinţa poporului Republicii Moldova de Unire cu România. Tinerii Moldovei au anunţat că vor insista să ceară Unirea şi vor scoate în număr tot mai mare românii de pe ambele maluri ale Prutului în stradă, până demersul lor va fi auzit şi acceptat. Tinerii aşteaptă sprijinul forţelor politice sănătoase de la Bucureşti şi Chişinău.

Manifestaţia va continua astăzi, la ora 16:00, când miile de manifestanţi se vor deplasa cu autocarele, de pe ambele maluri ale Prutului, spre Vama Leuşeni-Albiţa, pentru a obliga autorităţile moldoveneşti să anuleze interdicţia şi să accepte revenirea lui George Simion Acasă, la Chişinău.

Hai, România! Hai, Moldova! România, nu uita, Basarabia-i a ta!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.