Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment decisiv la Curtea Constituțională. Procurorul general și procurorul-șef al DNA sub lupa judecătorilor constituționali

CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate marţi sesizarea cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public, formulată de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Tensiune maximă în studioul Realitatea Tv! Jurnalistul Stelian Negrea, amenințat cu bătaia după modelul 'Palada'. Reacția lui Liviu Avram

Sesizarea a fost înaintată CCR pe 13 septembrie.

Şefii celor două Camere ale Parlamentului au precizat că au luat decizia de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului procurorului-şef al DNA de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă a Parlamentului cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, a refuzului procurorului general de a lua măsuri împotriva şefului DNA şi de a înainta comisiei de anchetă o copie a dosarului de urmărire penală nr.213/P/2017 legat de acel scrutin, înregistrat pe rolul Secţiei de Urmărire penală şi Criminalistică din cadrul PÎCCJ.

Potrivit sesizării, nu există niciun motiv pentru care ancheta parlamentară trebuie să înceteze atunci când este demarată o anchetă judiciară, fiind vorba despre proceduri cu natură juridică diferită, care se pot exercita în paralel şi nu se exclud una pe alta.

Printre persoanele care au fost citate la comisia parlamentară în mai multe rânduri s-a numărat şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, "care a refuzat să se prezinte, susţinând, pe de o parte, că este o problemă personală, iar, pe de altă parte, că procurorii nu se pot prezenta în faţa niciunui organ al statului, invocând, cu rea-credinţă, o falsă hotărâre a CSM", se susţine în sesizare.

"În acelaşi timp, procurorul general, Augustin Lazăr, nu numai că a refuzat să ia măsuri împotriva procurorului-şef al DNA, care a ignorat solicitările comisiei de anchetă, dar, după ce s-a comunicat de către Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Parchetului General de pe lângă ÎCCJ că dosarul a fost clasat, a refuzat să înainteze, la solicitarea comisiei, copii de pe actele aflate în dosarul de urmărire penală, aşa cum rezultă din adresa nr. l792/ c/ 2017 din 14 iulie 2017. Comisia de anchetă a insistat prin mai multe adrese ca procurorul general să înainteze copii de pe dosar, să ia măsuri pentru a determina procurorul-şef al DNA să se prezinte la comisie şi să răspundă la întrebarea 'dacă în seara alegerilor a fost sau nu în casa lui Gabriel Oprea'", au menţionat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Refuzul procurorului general, ca şi refuzul procurorului-şef al DNA împiedică realizarea funcţiei de control parlamentar, respectiv îndeplinirea în acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, încălcând principiul colaborării loiale dintre autorităţile publice, consideră Dragnea şi Tăriceanu.

"Neprezentarea unui judecător sau procuror la audierile organizate în comisiile de anchetă, audieri care nu privesc activitatea jurisdicţională şi refuzul de a se înainta acte întocmite într-un dosar de urmărire penală clasat încalcă autoritatea Parlamentului României, organ reprezentativ al poporului, şi împiedică desfăşurarea activităţii Parlamentului însuşi. În acelaşi timp, se încalcă principiul loialităţii care ar trebui să existe între instituţiile şi autorităţile într-un stat democratic", se mai arată în sesizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.