Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment delicat cu Iohannis pe aeroport. De ce s-a enervat preşedintele

iohannis aeroport

Presedintele Klaus Iohannis participa, timp de doua zile, la Summitul Uniunea Europeana - Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene, care va avea loc la Bruxelles si la care sunt asteptati lideri din peste 60 de state.

La plecarea din ţară, pe Aeroportul Otopeni, Iohannis a susţinut o scurtă declaraţie despre mizele evenimentului de la Bruxelles. În timp ce vorbea, preşedintele s-a oprit brusc din cauza zgomotului făcut de cei prezenţi. Unui jurnalist îi suna telefonul. După câteva secunde de tăcere, vizibil enervat, Klaus Iohannis l-a întrebat pe cel care i-a întrerupt discursul: "Aţi terminat?". După acest moment, şeful statului şi-a reluat declaraţia, iar la final a plecat direct spre avion, fără să mai aştepte întrebări din partea jurnaliştilor.

Declaraţia lui Iohannis, de la Aeroportul Otopeni:

„Bună dimineața! Voi participa astăzi și mâine la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane. Este al şaptelea Summit al Uniunii Europene cu ţările Americii Latine şi al doilea în format care include şi zona Caraibilor.

Mizele acestui Summit sunt o relație interregională revigorată, o agendă comună actualizată și stabilirea unor poziții convergente în problemele globale. Summitul de la Bruxelles este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte America Latină și Caraibi reprezintă o regiune stabilă din punct de vedere politic, iar pe de altă parte este un contributor net la creșterea economică globală. Summitul va face o evaluare a stadiului actual al parteneriatului UE-America Latină și Caraibi. Avem în vedere adoptarea unui plan de acțiune pentru perioadă următoare, care să concretizeze acest parteneriat și să-l facă funcțional și eficient.

Vor fi adoptate, de asemenea, o Declaraţie politică și o Declarație privind dialogul și cooperarea sectorială, în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană şi statele CELAC pentru perioada următoare. Pe acest fond, voi susține la Bruxelles cele trei obiective ale Summitului: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legăturilor economice și cooperare extinsă. Pentru România, ca țară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină și Caraibi prezintă un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunităţi pentru o colaborare mai strânsă cu statele latino-americane, inclusiv, sigur, în domeniul economic.

Îmi exprim speranţa că Summitul din această săptămână va reprezenta un moment de referinţă pentru parteneriatul Uniunii Europene cu statele din America Latină și Caraibi. Vă mulțumesc!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.