Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monarhiile din Golf, confruntate cu tot mai multe atacuri cibernetice

antena3.ro
hacker

Monarhiile petroliere din Golf sunt din ce în ce mai des ţinte ale unor atacuri cibernetice şi trebuie să-şi coordoneze eforturile pentru a contracara acest fenomen, au subliniat luni experţi reuniţi la Riad, informează AFP. În cadrul unei conferinţe internaţionale organizate în capitala saudită după un nou atac informatic cu virus "Shamoon 2" în ianuarie împotriva unui departament al Ministerului Muncii al Arabiei Saudite, un responsabil a evocat pista piraţilor cibernetici în Iran.

Toate ţările din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) sunt ameninţate, a atenţionat directorul general al Centrului Naţional saudit pentru Securitate Cibernetică, Saleh Almotairi, adresându-se participanţilor. "Ţările din CCG sunt din ce în ce mai mult vizate", a spus Almotairi, citând domeniile financiar şi guvernamental. "Dacă vom coopera, vom fi în măsură să protejăm toate sectoarele", a pledat el, precizând că centrul pe care-l conduce a reperat anul trecut 124 de "breşe".

Piraţii cibernetici au încercat să spargă sistemele informatice ale Ministerului de Interne din Bahrein, a dezvăluit la rândul său Bassam Al Marj, directorul Departamentului de luptă împotriva corupţiei în această ţară. "Aceasta venea dinspre Iran (...), de la cetăţeni din Bahrein care locuiesc în Iran", a spus el. Bahreinul, mic regat majoritar şiit condus de o dinastie sunită, acuză, la fel ca Arabia Saudită, Iranul de implicare în revoltele din lumea arabă.

Virusul Shamoon a fost folosit în 2012 în atacuri împotriva sectorului saudit al energiei. Responsabili din cadrul structurilor de informaţii americane au suspectat la acea dată o implicare a Iranului, rival regional al Arabiei Saudite. Relaţiile dintre Riad şi Teheran au fost întrerupte anul trecut, iar virusul şi-a făcut reapariţia. Şi în Kuweit au fost vizate instituţii financiare, a dezvăluit Quasai Alshatti, directorul Agenţiei Centrale pentru Tehnologii Informaţionale a emiratului. El nu a dezvăluit atacatorul cibernetic, dar a declarat că acesta din urmă s-a lăudat cu fapta sa anul trecut pe reţelele sociale, conform Agerpres. Organizarea luptei împotriva pirateriei informatice se află la început în monarhiile din Golf, bogate în petrol şi gaz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.