Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monarhiştii sprijină Familia Regală şi instituţionalizarea Casei Regale

Casa Regala

Mai multe personalităţi ale vieţii culturale, dar şi academice au semnat un apel de susţinere a proiectului prin care statul român recunoaşte personalitatea juridică a Casei Regale a României. Iată textul apelului:

Noi, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, ai culturii şi ai organizaţiilor monarhiste loiale Familiei Regale salutăm iniţiativa de a instituţionaliza rolul Casei Regale a României.

Este pentru prima dată, după aproape 70 de ani de la momentul 1947, când există premise politice şi legislative încurajatoare pentru ca instituţia fără seamăn - Casa Regală a României – păstrătoarea valorilor şi tradiţiilor Coroanei Române, care simbolizează suveranitatea şi independenţa naţională – să redevină recunoscută de statul român şi societatea românească.

Legiferarea unei asemenea iniţiative reprezintă un act cu valoare statală prin care reprezentanţi ai Statului Român recunosc fără echivoc rolul fundamental jucat de Casa Regală a României în dezvoltarea şi modernizarea societăţii româneşti, precum şi meritele prezente şi trecute ale membrilor Familiei Regale.

Considerăm că acesta este un act de dreptate şi o reparaţie istorică pentru că la 26 de ani de la prăbuşirea comunismului, la 15 de apartenenţă la NATO şi la aproape 10 de ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România are şansa de a avea o Casă Regală instituţionalizată.

Proiectul de lege propus de Guvern nu face altceva decât să recunoască juridic starea actuală de fapt. El nu stabileşte nici un drept şi nici o atribuţie ale Casei Regale a României faţă de cele pe care le exercită deja în prezent. Casa Regală patronează iniţiative culturale, educaţionale, de caritate şi sportive, promovează interesele Statului Român, ale românilor şi ale companiilor româneşti, acordă titluri de furnizori oficiali ai Casei Regale, încearcă să reducă inechităţile sociale prin proiecte cu un puternic impact şi susţine personalităţi care aduc un bun renume României. Din acest punct de vedere, proiectul de lege nu face altceva decât să confere un cadru juridic coerent şi unitar acestor iniţiative şi proiecte ale Familiei Regale a României.

Proiectul de lege privind Casa Regală va integra această instituţie regimului de drept public, consacrându-se caracterul profund independent şi autonomia deplină a acesteia în relaţia cu alte instituţii de stat, precum şi caracterul ne-patrimonial al activităţilor sale publice, care nu urmăresc profit. Este lesne de înţeles că acest proiect de lege nu creează nici un fel de privilegii.

De asemenea, acest proiect nu amputează şi nici nu limitează vreun drept sau vreo acţiune viitoare a Casei Regale. Proiectul legislativ nu are cum să vizeze modificarea Constituţiei. Însă el lasă deschisă calea unei viitoare revizuiri sau a adoptării unei noi Constituţii, care să aducă restaurarea monarhiei constituţionale, dacă aceasta va fi voinţa naţională.

Proiectul de lege nu limitează în nici un fel prerogativele Şefului Casei Regale a României, dar creează cadrul juridic prin care Şeful Casei Regale se poate raporta oficial la naţiunea română, prin intermediul Parlamentului.

De asemenea, proiectul de lege elimină obstacolele de natură legală care există în prezent în calea colaborării oficiale dintre Casa Regală a României şi diferite instituţii publice, precum şi cele care limitează în prezent posibilitatea susţinerii financiare a proiectelor desfăşurate de membrii Familiei Regale a României în beneficiul exclusiv al ţării şi în interesul general al românilor.

Semnatarii prezentei declaraţii îşi exprimă loialitatea faţă de Majestatea Sa Regelui Mihai I, faţă de Alteţa Sa Regală Custodele Coroanei Principesa Moştenitoare Margareta şi faţă de ceilalţi membri ai Familiei Regale a României, precum şi speranţa că monarhia constituţională va fi restaurată cât mai curând, prin mijloace democratice, conform clujtoday.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.