Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Macovei, scrisoare către Guvernul Grindeanu

macovei

Europarlamentarul Monica Macovei a transmis o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, și inspectorului general al Poliției de Frontieră, Ioan Buda, privind măsurile prevăzute pentru aplicarea în condiții optime a verificărilor sistematice la frontiere, potrivit noului Regulament Schengen.

Citește și: Bombardamentul din Siria provoacă TSUNAMI la Moscova. Putin îşi CONVOACĂ Consiliul de Securitate

Citește și: Ce a dezvăluit un milionar în faţa judecătorilor despre Sebastian Ghiță / FOTO

Redăm integral Scrisoarea transmisă reprezentanților Guvernului:

”Către: Guvernul României

În atenția:

 

Domnului Sorin Grindeanu, Prim-ministru

Doamnei Carmen Daniela Dan, Ministrul Afacerilor Interne

Domnului Ioan Buda, Inspector General, Poliția de Frontieră Română,

Solicitare privind măsurile prevăzute pentru aplicarea în condiții optime a verificărilor sistematice la frontiere, potrivit noului Regulament Schengen

Comisia Europeană a propus proiectul de Regulament pentru modificarea Codului Frontierelor Schengen pe data de 15 decembrie 2015. Parlamentul European a votat modificările pe 15 februarie 2017. Noul Regulament Schengen a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 martie 2017 (Official Journal of the European Union, L 74, 18 March 2017) și intră în vigoare astăzi, pe 7 aprilie 2017.

Cu aproape doi ani de zile în urmă, Comisia Europeană a aprobat, pe 10 august 2015, Programul național al României pentru sprijin din Fondul pentru Securitate Internă, pentru perioada 2014 - 2020. Contribuția maximă pentru România s-a stabilit la 98.481.673 de euro, pe două linii bugetare. Componenta Frontiere şi vize are alocate 61.151.568 de euro (fonduri UE).

Prioritățile în cheltuirea acestor bani, conform Programului Național FSI pentru componenta frontiere și vize (http://www.solid.mai.gov.ro/fondulsi), sunt:

A. Gestionarea integrată a frontierelor externe

B. Politica comună de vize

Între obiectivele specifice se menționează: “sprijinirea gestionării integrate a frontierelor, (...) în vederea asigurării, pe de o parte, a unui nivel uniform și ridicat de control și protecție a frontierelor externe, inclusiv prin combaterea imigrației ilegale, și, pe de altă parte, a fluidizării trecerii frontierelor externe, în conformitate cu acquis-ul Schengen.

”În Programul Naţional FSI, pentru componenta Frontiere şi vize sunt cuprinse 30 de proiecte, iar principalii beneficiari sunt: Inspectoratul General al Poliției de Frontieră; Centrul Naţional SIS; Centrul pentru Cooperare Polițienească Internațională; Ministerul Afacerilor Externe.

Este evident că România știa de această propunere de modificare a Codului Frontierelor Schengen de aproape doi ani de zile. De altfel, Guvernul României a transmis la Bruxelles, pe 24 februarie 2016, că „România susține modificarea legislativă, (...).Măsura controalelor sistematice reprezintă o abordare corectă pentru a consolida securitatea frontierelor, în special în contextul amenințărilor teroriste actuale. România efectuează deja controale sistematice ale cetățenilor UE din 19 noiembrie 2015”.

Recent, Poliția de Frontieră Române a comunicat public, pe 2 aprilie 2017, că potrivit noului Regulament va “efectua, începând cu data de 07 aprilie a.c., verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre. Acestea constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE (și anume cetățenii UE și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. (...) Având în vedere că se apropie Sărbătorile Pascale și sezonul estival, precum și faptul că atât Politia de Frontieră Română, cat și autoritățile de frontieră din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor implementa aceste măsuri, se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere.”

În acest context, solicit autorităților competente de îndată să comunice următoarele :

1. Câți bani europeni au fost accesați și câți au fost cheltuiți din alocări (în 2015, 2016 și 2017), distinct, pe fiecare an și următoarele categorii: (a) modernizarea infrastructurii pe granițele terestre și aeriene, (b) suplimentarea resurselor umane, (c) suplimentarea punctelor de control și (d) achiziționarea de echipamente (cititoare pentru documentele de identitate) care să ușureze procesul de verificare și să-l facă mult mai rapid?

2. Câți bani a primit, câți a cheltuit și pe ce anume au fost chelituiți de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră pentru gestionarea frontierelor, ținând cont de faptul că, într-un răspuns scris, Comisia Europeană informează că „în legătura cu Programul Național ISF pentru România pentru perioada 2014-2020, o sumă de 26,8 milioane de euro este prevăzută pentru acțiuni în domeniul gestionarii frontierelor, în principal în vederea creșterii capacității naționale și pentru a asigura alinierea la acquis-ul Uniunii.”

3. Ce fonduri a utilizat până în prezent și pentru ce anume Centrul Naţional SIS pentru implementarea Sistemului Informatic Schengen II, pentru alinierea la cerințele de operare, actualizare și de transmitere corectă și completă a informațiilor?

4. Pe ce anume, distinct și concret, a cheltuit România cele 19,7 milioane de euro, sumă care, potrivit Comisiei Europene, „a fost alocată de România pentru a acoperi costuri operaționale legate de managementul frontierelor, inclusiv pentru investiții substanțiale în sisteme informatice precum SIS II”. Ce proiecte au fost derulate în acest sens?

5. Ce măsuri au luat autoritățile competente pentru a limita “creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere”, așa cum precizează Poliția de Frontieră?

În așteptarea intrării în vigoare a noului Regulament Schengen, autoritățile competente au avut suficient timp pentru a pregăti și implementa măsurile pentru modernizarea și dotarea punctelor de trecere a frontierelor.

Beneficiile evidente ale noilor prevederi ale Regulamentului Codului Frontierelor Schengen sunt întărirea granițelor externe ale Uniunii Europene și mai multă siguranță pentru cetățenii României și cetățenii europeni în fața pericolului terorist.

O pregătire insuficientă și incapacitatea autorităților competente de a folosi și gestiona fondurile pentru modernizarea frontierelor, de care România a început să beneficieze de aproape doi ani de zile, ar fi, într-adevăr, de natură să determine “creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră”, ceea ce ar fi de nedorit.

Cu încrederea că veți da curs imediat acestei solititări și că veți răspunde imediat la întrebările adrestate, pentru informarea corectă a opiniei publice și pe baza principiului transparenței,

Monica Macovei,

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.