Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Morminte din Epoca Bronzului au fost descoperite în Norvegia

norvegia2

Arheologii norvegieni au descoperit în centrul ţării lor mai multe morminte vechi de peste 3.000 de ani, ce datează din Epoca Bronzului, a anunţat luni postul public de televiziune NRK, citat de Xinhua. Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţe şi de la Muzeul Tehnologiei au descoperit mormintele la o adâncime de doi metri sub nivelul solului, în urma unei alunecări de teren care s-a produs în Sandbrauta, o localitate din sudul regiunii Trondelag, unde urmează să fie construită o nouă secţiune a autostrăzii europene E6.

"Am găsit urmele unei alunecări de teren care s-a produs în zonă, probabil în timpuri preistorice. Argila a acţionat ca un capac ce a fost pus peste morminte", a spus Merete Moe Henriksen, project managerul acestui sit arheologic.

Potrivit companiei de stat New Roads, săpăturile arheologice nu vor influenţa în niciun fel dezvoltarea acestui proiect rutier, a precizat NRK. Arheologii au descoperit sub stratul de argilă camere funerare bine conservate şi cu diametre de nouă metri, dar şi mai multe camere mai mici, construite din piatră.

Mai multe figurine au fost găsite în apropiere de aceste morminte. Oamenii de ştiinţă au găsit şi o matriţă folosită pentru fabricarea unor topoare din bronz. Mormintele se află într-o stare bună de conservare şi reprezintă din acest motiv o sursă valoroasă de informaţii despre obiceiurile funerare ale oamenilor care au trăit în centrul Norvegiei în Epoca Bronzului, au spus arheologii, conform Agerpres. Săpăturile vor continua în regiunea Trondelag în această toamnă şi pe parcursul anului viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.