Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova justifică amplasarea rachetelor Iskander în Kaliningrad: 'Este pământ rusesc'

Prin desfăşurarea de sisteme de rachete Iskander în Kaliningrad (care pot transporta focoase nucleare), Rusia acţionează pe propriul său teritoriu, aceasta în timp ce SUA desfăşoară armament în Europa de Est, care nu este teritoriu american, a declarat miercuri ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, citat de agenţiile ruse de presă, potrivit AFP, transmite agerpres.

"În ceea ce priveşte desfăşurarea de focoase pe teritoriul rus, acesta este teritoriul nostru", a reiterat Lavrov, într-un amplu interviu acordat CNN.

Citeşte şi: Ioan Niculae, audiat la DIICOT

Pentagonul şi-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la posibila desfăşurare de sisteme de rachete Iskander-M, cu o rază de acţiune de 500 km, în regiunea Kaliningrad, teritoriu rusesc la Marea Baltică, situat între Lituania şi Polonia.

"Statele Unite şi-au sporit de patru ori finanţarea programelor militare în Europa de Est. (SUA) şi-au apropiat infrastructura militară de frontierele noastre. Acum, F-35 americane, avioane noi, care vor fi echipate cu ultimele versiuni de bombe nucleare, vor fi desfăşurate în apropiere de frontiera rusă. Acesta nu este un teritoriu american", a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Coșmar pentru liderul Senatului: Legea care îl poate BARA pe Tăriceanu

În ianuarie 2017, aproximativ 1.000 de soldaţi americani vor fi desfăşuraţi în Polonia, într-o bază situată la 58 de km de frontiera rusă şi la 135 km de Kaliningrad, enclavă rusă situată între Polonia şi Lituania.

La sfârşitul lunii iunie, ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, comentând posibilitatea desfăşurării de rachete Iskander în Kaliningrad, a declarat că Rusia are tot dreptul de a realiza un astfel de demers, dar în orice caz este necesar să se analizeze situaţia militară.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, declarase că desfăşurarea de sisteme Iskander în Kaliningrad are loc în cadrul unor "exerciţii militare" de rutină.

Cod galben de NINSORI și vânt puternic, până la ora 14.30. Care sunt zonele vizate

În acelaşi timp, Lavrov a respins posibilitatea unei confruntări directe între Rusia şi SUA, potrivit RIA Novosti. Moscova nu intenţionează să lupte cu Statele Unite sau să cucerească oraşul Alep în interesul armatei lui Bashar al-Assad, a subliniat ministrul rus. "Am citit declaraţii făcute de unii militari americani că un război cu Rusia ar fi inevitabil. Să lăsăm aceasta pe conştiinţa lor", a spus el.

Citește și: Vești bune: SCAD prețurile la SUTE de medicamente din oncologie, diabet și boli cardiovasculare

"Nu a fost intenţia noastră de a ieşi din diferitele acorduri care au servit drept bază pentru stabilitatea strategică. Dar când Statele Unite s-au retras din Acordul ABM (Tratatul rachetelor antibalistice), George W.Bush i-a spus lui Vladimir Putin: 'Înţeleg că nu vă place, dar noi nu mai suntem duşmani, aşa că, dacă doriţi să luaţi contramăsuri şi măsuri de precauţie, sunteţi liberi să o faceţi. Din păcate, acest proiect de apărare antirachetă s-a dovedit destul de deranjant pentru stabilitatea globală'. Planurile privind implementarea segmentului european şi a segmentului asiatic ale sistemului antirachetă ne îngrijorează foarte mult. Pentru că este vorba de o încercare directă de a obţine un avantaj unilateral", a afirmat ministrul de externe rus, citat de RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.