Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova nu va da explicaţii NATO privind amplasarea rachetelor sale în Kaliningrad

Moscova nu intenţionează să dea niciun fel de explicaţie NATO în ceea ce priveşte desfăşurarea de sisteme de rachete Iskander în Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania şi Polonia, a declarat duminică pentru agenţia de presă RIA Novosti Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe rus, potrivit agerpres.

Revista germană Spiegel a relatat anterior că la apropiata reuniune a Consiliului NATO-Rusia, preconizată pentru 30 martie la Bruxelles, Alianţa ar putea cere Moscovei explicaţii cu privire la relocarea sisteme de rachete Iskander în enclava Kaliningrad.

Paris. Un protest împotriva brutalităţii poliţiei s-a transformat în confruntări violente - VIDEO

"Niciun fel de explicaţii pe această temă nu vor exista", a declarat laconic Kelin, la solicitarea RIA Novosti să comenteze informaţia din Der Spiegel. Potrivit responsabilului diplomatic rus, la această întâlnire se aşteaptă să aibă loc un schimb de opinii privind "cele mai arzătoare probleme care preocupă în prezent ambele părţi".

Astfel, potrivit acestuia, Rusia este preocupată de desfăşurarea, prin rotaţie, a batalioanelor NATO în Polonia şi ţările baltice, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică are întrebări cu privire la manevrele ruse "Zapad 2017"şi "Kavkaz", precum şi aplicaţiile din Crimeea.

"Despre aceasta va fi vorba, despre transparenţă. Va fi un schimb de opinii pentru a elimina îngrijorarea existentă", a spus Kelin, indicând că reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori.

NATO şi-a exprimat în repetate rânduri preocuparea în legătură cu transferul în Kaliningrad a variantei Iskander ("Iskander-M") capabilă să transporte focoase nucleare. Autorităţile de la Moscova au transmis că fac tot ceea ce este necesar pentru a se proteja pe fondul extinderii NATO spre graniţele ruse.

Experţi ruşi vin să inspecteze o instalaţie de apărare militară din România

În acelaşi timp, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a declarat recent că, spre deosebire de Statele Unite, Moscova îşi relochează armamentul pe propriul teritoriu şi nu în afara ţării.

Rusia ameninţase încă din 2008 că va amplasa rachete cu rază scurtă de acţiune în Kaliningrad, o enclavă înconjurată de state membre ale Uniunii Europene, ca represalii la amplasarea elementelor sistemului antirachetă în Europa de Est, considerând aceasta drept o ameninţare directă la adresa securităţii sale. De atunci, relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la un nivel fără precedent de la încheierea Războiului Rece, ca urmare a rolului jucat de Rusia în criza din Ucraina, a anexării Crimeii şi a implicării Rusiei în conflictul din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.