Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscovici: "Nu se fac pregătiri" pentru ieşirea Greciei din euro

minoritati europa

Comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici a asigurat joi pentru AFP că "nu se fac pregătiri" pentru ieşirea Greciei din euro, în ciuda "progreselor prea lente" din partea Atenei. 

"Nu se fac pregătiri pentru un +Grexit+, nu există un plan B, nu s-a schimbat punctul de vedere, chiar dacă am văzut astfel de declaraţii, mai ales din partea lui Olivier Blanchard", economistul-şef al FMI care recent a relativizat consecinţele unei astfel de ieşiri a Greciei, a declarat Moscovici la Washington, pe marginea reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale. 

"Se lucrează şi se fac progrese, dar aceste progrese sunt prea lente şi în acest stadiu prea mici. Timpul a început să preseze", a deplâns cu toate acestea Moscovici. 

"Lipsesc multe lucruri" din lista de reforme pe care Grecia trebuie să o prezinte partenerilor săi pentru a primi ultima tranşă din ajutorul internaţional, a indicat el. 

Comisarul european a considerat "absolut indispensabilă înregistrarea de progrese solide" la o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro pe 24 aprilie la Riga. 

Comisia Europeană nu intenţionează să lase Atena să lungească discuţiile, posibil până în iunie, când vine momentul negocierii unui nou şi al treilea plan de ajutor pentru Grecia. 

La rândul său, ministrul de finanţe german Wolfgang Schäuble a subliniat, de asemenea la Washington, că pentru a primi o plată în mai de 7,2 miliarde de euro legată de al doilea plan de ajutor şi a evita intrarea în default (incapacitate de plată), Grecia trebuie să convingă "cele trei instituţii", FMI, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană, care "şi-au îndeplinit în mare măsură" obligaţiile. 

"Decizia aparţine Greciei", a subliniat Schäuble, un adept de la început al unei linii dure faţă de Atena. 

Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis, prezent de asemenea la Washington, a insistat: "Vom face compromisuri, vom face compromisuri pentru a ajunge la un acord rapid. Dar nu ne vom compromite". 

Fără a oferi detalii concrete asupra acestor compromisuri pe care Atena le-ar putea face, el a estimat că "joaca cu ideea unui +Grexit+ este ceva profund antieuropean" şi a avertizat că cine pretinde că estimează consecinţele "îşi doreşte ca visele sale să devină realitate".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.