Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivele pentru care se taie miei de Paște

miel
E un ritual ce amintește de eliberarea din robia egipteană. Mieii de Paști erau tăiați numai de către preoții Vechiului Testament, scrie românialibera.ro. Sacrificarea sângeroasă era făcută în amintirea momentului în care Dumnezeu i-a îndemnat pe evrei să înjunghie un miel sau un ied, să ungă ușile și ferestrele caselor lor și să-l mănânce fript în grabă, pentru Paști, pentru a fi feriți de mânia și de dreptatea divină, atunci când într-o noapte au murit toți primii născuți ai egiptenilor, ca plagă împotriva lor din cauza împotrivirii eliberării poporului evreu. Astăzi, nici măcar evreii nu mai sunt atât de viguroși în păstrarea acestui sacrificiu sângeros al mielului, nici la nivel de cult oficial. Evreii pun accent mai mult pe jertfe nesângeroase, cum ar fi pâinea nedospită sau azima adusă Domnului.Așadar, o întrebare care decurge firesc este, dacă nici evreii nu mai respectă această practică, de ce creștinii o păstrează? „Tăierea mielului nu este definitorie pentru Paștele creștin, adică pentru Sărbătoărea Învierii Domnului nostru Isus Cristos. Din moment ce Isus s-a oferit pe sine jertfă pe cruce pentru păcatele fiecăruia dintre noi, noi nu mai avem nevoie astăzi să aducem o jertfă sângeroasă, cum ar fi tăierea unui miel, pentru păcatele noastre sau pentru vreo intenție. În concluzie, trăirea sărbătorii Paștelui creștin, sau a Învierii Domnului nostru Isus Cristos, nu este condiționată de tăierea unui miel”, a explicat pentru „România liberă“ Chris Terhes, preot greco-catolic la Misiunea „Sf. Ioan Botezătorul” din Tustin, California. Preotul a mai spus că în Statele Unite a întâlnit creștini care mănâncă miel de Paște, însă în nici un caz nu a văzut „mania care există în România cu mâncarea din carne de miel”. Împărtășania e înlocuitorul mielului Nu există nici o prevedere canonică prin care să fie obligați creștinii să mănânce carne de miel sau de ied de Paști. „Ținând însă cont de faptul că există o continuitate între Paștile evreiesc și Paștele creștin, ținând cont de faptul că Hristos și Apostolii au păstrat legea iudaică și au ținut rânduiala Paștelui evreiesc, consumul de carne de miel a devenit parte a tradiției culinare pascale, alături de ouăle roșii. Mielul Vechiului Testament îl simboliza pe Hristos. Acum, în creștinism, împărtășania este înlocuitorul desăvârșit al mielului vetero-testamentar.Dacă mielul nu este obligatoriu, masa pascală este însă obligatorie. Agapa frățească sau de familie, care adună oamenii împreună de sărbători și care, printr-un specific culinar, capătă un contur aparte, este esența supraviețuirii creștinismului din toate timpurile și în toate timpurile”, a explicat și teologul Bogdan Duca. Firesc ar fi ca, după vechile tradiții, măcar Liturghia pascală să fie urmată de o masă împreună, a mai spus teologul. „Tradițiile răsăritene, spre deosebire de cele occidentale, sunt mai bine focusate pe această dimensiune agapică. De aceea, dacă în Occident a dispărut și oul pascal (sau, mă rog, a fost înlocuit cu oul Kinder), tradițiile răsăritene au valorificat foarte mult, independent de rigorile canonice, tradițiile evreiești”, a mai spus Duca, potrivit aceleași surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.