Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu prezintă cifre NEGRE din economie: Banca Națională trage semnalul de alarmă

captura TV
Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației și a explicat că se remarcă o creștere a prețurilor la alimente pe ultimele trei trimestre. De asemenea, el a precizat că leul are o tendință îndelungată de depreciere față de euro.

”Am avut în această perioadă o creștere neașteptată a prețurilor la petrol, creșteri pe piața internațională. În România, o majorare în plus față este generată de această creștere a accizei, după 15 septembrie.

Gruparea prețurilor care cresc în 3 trimestre s-a majorat și ce mai observăm: cresc și prețurile cu pondere relativ mare în indicele de consum.

Avem creștere de aproape 15% la un singur produs, adică la ouă. E adevărat că prețurile la ouă au crescut în toată Uniunea Europeană.

Traiectoria ascendentă a inflației de bază este generată în primul rând de creșterea prețului la alimente. Prin inflație de bază înțelegem inflația principală.

La produsele procesate, unde ponderea de importuri este mai mică, și pentru că avem o creștere mai mare în economia românească, prețurile de consum ale mărfurilor alimentare procesate au crescut semnificativ.

Și componenta energie devine o sursă de presiune asupra inflației, asta după ce mai multe trimestre ne-a ajutat să menținem o rată scăzută a inflației.

Tendința de depreciere a leului în raport cu euro este mai de durată față de zlot sau de forint. Nu este o scădere cu cifre mari, este cu cifre mici, dar de durată (...) Avem o situație de deteriorare a balanței comerciale. Cresc exporturile cu 9%, dar cresc și importurile cu 11-12% (...) Chiar azi s-au anunțat cifrele și noi avem un deficit comercial de 8 miliarde de dolari și aici se conturează o problemă”, susține Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a atras atenția asupra faptului că România are un deficit în creștere de forță de muncă calificată și se confruntă cu o migrație a forței de muncă în marile orașe. ”Dintre cei care ar putea fi integrați în piața muncii, adică tinerii, doar 80% dintre ei sunt integrați, restul nu sunt nici la școală, nici la muncă”. De asemenea, Isărescu atrage atenția asupra faptului că în rândul populației care a depăsit perioada tinereții inserția în piața muncii se face extrem de greu, ceea ce este o problemă structurală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.