Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mungiu-Pippidi desființează platforma lui Cioloș: 'Un birocrat atent condus de alții'

alina mungiu

Alina Mungiu-Pippidi, președintele Societății Academice Române, critică în termeni duri platforma lansată de Dacian Cioloș și activitatea guvernului. Într-un articol publicat pe platforma romaniacurata.ro, Mungiu-Pippidi afirmă că platforma premierului este „o idee proastă pentru democrația”.

„Lansarea unei platforme a primului ministru de o mînă de miniștri care vor musai și cu orice preț să rămînă miniștri (restul își văd de treabă) și l-au convins, că, vorba aceea, și el vrea să rămînă prim ministru, o însăilare populistă cu 100 de ani de la Unire și bla-bla, deschide un front de care democrația noastră nu avea nevoie. Pentru cine nu știe, întrebarea numărul 1 din chestionarul de democrație Freedom House este dacă șeful guvernului este ales printr-un proces democratic corect și echitabil. E întrebarea crucială de la proces electoral, care deschide secția de drepturi politice pe baza căruia se stabilește dacă o țară e o democrație sau nu. Destul de rău că suntem o democrație semiprezidențială- aceastea stau mai prost la toate capitolele decît cele parlamentare, unde puterea executivă nu e divizată așa de nefast, provocînd regulat crize constituționale- și că am avut un an de excepție de la democrație”, scrie AMP.

Vezi și: Dacia Cioloș și-a lansat PLATFORMA / DOCUMENT

Potrivit autoarei, „crearea unei platforme bidon prin care să poți pune un prim ministru care nu va candida este, ca atare, nedemocratică, va duce la răspunsul de ”nu” – presupunînd că ajunge prim ministru Cioloș- și la degradarea automata a democrației românești”.

„Șeful statului a spus corect, și confirm și eu, ca profesor de democrație: cu excepția unor situații excepționale, cine conduce un guvern trebuie să aibă un mandat popular obținut prin alegeri. Nu prin petiții sau likeuri pe Facebook, ci alegeri. Iar alegeri sunt la doi pași, deci posibilitate mai la îndemînă nu există. Viitorul șef de guvern trebuie să fie și șef de partid, al unui partid validat în alegeri. Dincolo de argumentul normativ, la care poate românii nu au sensibilitate (dar îi acuză mereu pe alți români că nu au), mai este și cel practic. Dacian Cioloș a avut un an de guvernare fără legitimarea alegerilor, și a fost un premier slab, care a condus destul de puțin din propriul său guvern, a dat afară n miniștri precum Cadariu, Curaj, Bostan, Costescu doar la presiuni. Tobă a fost prezentat timp de zece luni ca indispensabilul garant al alegerilor- pînă nu am dat pe față aici în august că asta e ideea, a fost de neclintit și o explicație transparentă cum poți ajunge din garantul alegerilor direct la DNA (că nu ai declasificat cheltuielile discreționare ale unui serviciu secret) nu a fost dată nici pînă azi. Nu așa funcționează democrația, ca ziua și manipularea, și nu acesta e rolul unui prim ministru, să acopere ce se întîmplă decisiv în altă parte. Cioloș șef de partid și ales prim ministru, al unei coaliții, OK, e una, dar cine vrea un Cioloș pus în față de un centru ocult de putere care cînd îi folosește pe Tobă și Oprea, ba chiar îl scoate din cutie pe Marian Munteanu, ca după aceea să îi bage chiar la pușcărie, nu doar să îi dea afară?”, mai scrie Mungiu-Pippidi.

Vezi și: Nicuşor Dan, anunţ OFICIAL despre platforma Cioloş

Alina Mungiu-Pippidi critică și USR pentru că și-a încălcat propriile principii de a nu accepta în partid oameni care au deținut funcții din partea altor formațiuni politice. „Alba ca Zăpada e astfel pregătită de viol și la fel, corul celor care vor spune că de fapt nu a fost niciodată chiar așa de albă sau că, în loc de nu a spus da la momentul oportun”, mai notează AMP.

„(...) Cum mi-a spus recent un înalt funcționar european, ar fi fost mai potrivit de primul nostru director general în Comisie, fiind, prin esență, birocrat, nu politician. Dar asta nu ar fi o problemă, dacă Cioloș ar avea un mandat real, și nu ar fi mereu un birocrat atent condus de alții. Și, iată, folosit în chip nepriceput și nedemocratic”, scrie Alina Mungiu Poppidi, pe romaniacurata.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.