Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE caută surse alternative de hrană: muștele, viermii si greierii, printre opțiuni

Mustele, greierii si viermii de matase pot fi alternative sigure, hranitoare si mai prietenoase cu mediul la carnea de la pui, de vita sau de porc, este concluzia unei cercetari efectuate pentru Comisia Europeana, relateaza Reuters.

Comisia, care este executivul Uniunii Europene, lucreaza la revizuirea legislatiei cu privire la alimentele noi, dupa ce o propunere anterioara a cazut din cauza opozitiei la clonarea animalelor. În acest sens, a solicitat Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority, EFSA) o cercetare cu privire la siguranta consumului de insecte.

Într-un aviz stiintific publicat joi, EFSA a declarat ca folosirea insectelor ca sursa de hrana si nutret are, potential, importante beneficii de mediu, economice si de securitate alimentara.

Fermele de insecte pot duce la emisii mai mici de gaze cu efect de sera si amoniac decât cele de bovine sau porcine si la o eficienta mai mare în conversia furajelor în proteine, se arata în raport.

Cum si în ce masura includerea de insecte în gastronomie poate afecta modelul de consum general al populatiei este neclar, dar exista potential pentru o rapida schimbare a modelelor de consum viitoare, se spune în raportul EFSA.

Reuters comenteaza ca totusi este mai putin probabil ca insectele sa fie gasite în meniurile restaurantelor europene decât în hrana animalelor, controlata cu atentie pentru a preveni aparitia unor proteine anormale, acuzate ca provoaca boala vacii nebune.

Operatorul belgian de supermarketuri Delhaize a introdus în 2014 un fel de mâncare bazat pe viermi de faina în magazinele sale din Belgia, dar nu a avut succes.

'Am optat sa nu avem nici un fel de insecte vizibile în produse pentru a reduce reticenta initiala, dar chiar si atunci clientii nu erau pregatiti pentru asta', a spus un purtator de cuvânt.

Între speciile de insecte despre care se crede ca au cel mai mare potential pentru hrana umana si animala din Uniunea Europeana se numara mustele, viermii de faina, greierii si viermii de matase.

În special sub forma de pasta sau în alte forme prelucrate, ele sunt considerate ca alternative la sursele principale de hrana precum carnea de pui, carnea de porc, carnea de vita si peste, precum si utile pentru hrana animalelor.

În cazul în care insecte întregi sunt distribuite ca hrana, ar fi de asteptat ca ele sa fie supuse unor prelucrari, cum ar fi refrigerarea si uscarea si sa fie etichetate cu instructiuni de utilizare.

În unele cazuri, parti ale insectelor, cum ar fi aripile si picioarele la greieri, ar trebui sa fie eliminate 'pentru a îmbunatati experienta consumului si pentru a reduce riscurile de sufocare', a recomandat EFSA, facând o comparatie cu decorticarea crevetilor.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.