Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Național: Ponta, întâlnire de taină în China

Inquam Photos / George Calin
Victor Ponta

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Intalnirea de taina pe care Victor Ponta a avut-o la inceputul anului in clubul „E11LEVEN” din Miami, dezvaluita recent in „National” putea parea o simpla escapada a fostului premier. Care, la o sueta nocturna cu nasul George Maior si doi reprezentanti ai taberei democrate din congresul american ar fi „batut campii” despre formarea unui nou guvern din care sa faca parte mai multi dintre membrii fostului sau cabinet. Iata insa ca, acum, cand Ponta se incapataneaza cu o incapatanare demna de o cauza mai buna sa forteze „puciul” de la Palatul Victoria, acest episod nu mai este unul solitar, fiind deja evident ca este doar o piesa din jocul de puzzle creat special pentru ca sa se pregateasca revenirea la Putere.
Dar nu direct „pe persoana fizica” a lui Victor Ponta. Cel care incerca o lovitura cu manta, vrand sa-l bage la inaintare pe Adrian Nastase.  Cel care, cu doar cateva zile inainte de declansarea nebuniei de la Bucuresti, s-a intalnit cu fostul sau pupil la mare distanta de tara, in orasul Ningbo din provincia Zhejiang din China! Acolo unde, disperat sa obtina sprijinul lui Nastase, Victor Ponta ar fi incercat sa puna la punct ultimele detalii ale planului prin care nu se incearca in niciun caz pastrarea lui Sorin Grindeanu ca premier, adevaratul scop fiind „resetarea” carierei politice a lui Ponta. Numai ca, stiind ca de unul singur nu poate mobiliza partidul care oricum i-a dat cu ceva vreme un ditamai sutul in fundul politic, „rebeliunea”  a fost „ambalata” si prezentata apropiatilor fostului premier ca fiind pretextul pentru organizarea unui Congres extraordinar in luna octombrie. La care se va forta preluarea presedintiei PSD de catre Adrian Nastase! Si ca, pana atunci, se va reusi sa se impuna si „linia Serban Nicolae”, abandonata recent de catre Liviu Dragnea, prin care se va forta acordarea gratierii, indiferent de pretul politic pe care ar trebui sa-l plateasca ulterior partidul. Moment in care, de-abia atunci, Adrian Nastase si-ar putea vedea indeplinit visul de a candida din nou la Presedintia Romaniei, bucurandu-se de servilismul baronilor locali nemultumiti si de sprijinul financiar al unor moguli ca Sebastian Ghita. Basca, se pare ca Ponta ar mai fi promis si un „multiplu” sprijin extern asteptat de la „sultanul” Erdogan. Pe scurt, cam acesta este scenariul promovat insistent, pe cai neoficiale, de catre putinii „pontisti” ramasi loiali fostului premier. Si prin care acestia au incercat sa explice „impulsul launtric” subit al lui Grindeanu si Ponta de a destabiliza cu orice pret partidul, pe termen scurt. Numai ca informatii de ultima ora arata ca, desi curtat din toate pozitiile de catre Victor Ponta, Adrian  Nastase nu s-ar fi aruncat „sa muste” momeala acestei „oferte de nerefuzat” a cuplului Ponta – Ghita. La fel cum, in ultima clipa, nici presedintele Klaus Iohannis nu a mai iesit cu apelul despre care tabara Ponta a sustinut pana in ultima clipa a plecarii „neamtului” la Berlin ca va reprezenta „semnalul indubitabil” al OK-ului dat de seful statului „rebeliunii” din PSD. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Cum a cîştigat PSD alegerile? Cu un proiect de guvernare gîndit ca ”România să prospere şi tot românul să fie bine” (Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută, Actul III, scena 6). Poporul a luat-o de bună şi a votat pentru. (Nu chiar tot poporul, ci doar niţel peste 3 milioane de optimişti candizi.) În cîteva luni, s-a putut vedea că altele erau scopurile reale ale cîştigătorilor.
Scopuri ”omeneşti”, utile pentru ”noi şi-ai noştri”, mici aranjamente care să-i pună la adăpost de procese (şi la o adică de pedepse), mici manevre - nu prea discrete - care să-i apere pe ei, pe prietenii, pe sponsorii, pe rudele, pe şefii şi pe subordonaţii lor de neplăceri ”meschine”, cum ar fi, de pildă, anularea titlurilor de ”doctor”, invocarea ”abuzului în serviciu” pentru mici - şi fireşti - găinării de duzină, bîrfa răutăcioasă în jurul unor fatale slăbiciuni omeneşti, cum ar fi promovarea la rang de ministru a unor dudui zglobii, fidele şi poliglote, cu mare experienţă administrativă ca secretare de şcoală generală sau ca primari cu centură neagră, pendulînd între Vadim Tudor, Gigi Becali şi L.Dragnea.
Că programul generos de guvernare avea gustul unei savarine de carton era uşor de anticipat. Dar programul celălalt (nu prea bine ascuns) a mers binişor, cu o mică bîlbîială, în ianuarie, cînd s-a încercat validarea furtivă a Ordonanţei 13. Dar putem fi încă încrezători în limitarea drastică a pragului pentru abuz în serviciu, în oarecari perspective pentru amnistieri şi graţieri, iar, de curînd, în reamenajarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în aşa fel încît lucrările (false) de doctorat ale unor personalităţi de vîrf ale partidului să nu mai fie contestate de tot soiul de răuvoitori. Miniştrii de resort au limitat (”îmbunătăţind”) atribuţiile CNATDCU, provocînd cîteva demisii ”utile” (în primul rînd pe aceea a dlui academician Marius Andruh, care condusese competent şi onest instituţia reformată salutar de fostul ministru Mircea Dumitru) şi îngropînd totul în cantitate (de o calitate discutabilă): au apărut brusc 140 de noi membri (!), iar Consiliul General al comisiei a fost ”îmbogăţit” cu 8 inşi, oameni ”de dialog”, oameni de înţeles… În felul acesta, cei care au avut proasta inspiraţie să semnaleze infracţiunile academice ale dlor Ponta, Oprea, Tobă, Pandele şi Negoiţă au fost sancţionaţi. (Dl profesor Mircea Bob, de pildă, de la Cluj). Dna Ecaterina Andronescu, mămica patrioţilor care copiază, fură şi inventează Academii alternative a învins încă odată! (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Digi intră în componenţa indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucureşti la numai o lună de la listare, fiind pentru a doua oară când Bursa de Valori Bucureşti (BVB) schimbă componenţa indicelui de la lansarea acestuia. Comisia Indicilor a decis pe 19 iunie, în cadrul unei întâlnirii extraodinare, să extindă numărul companiilor care fac parte din indicii BET şi BET-TR, de la 12 la 13 companii, potrivit unui anunţ al BVB.
„Capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB depăşeşte 37 de miliarde de euro, din care companiile româneşti au peste 20 de miliarde de euro. DIGI a fost cel mai mare IPO privat din istoria pieţei de capital româneşti, iar Comitetul Indicilor a decis includerea acestui emitent în indicele principal al bursei,” a spus Lucian Anghel, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
Acţiunile DIGI au intrat la tranzacţionare la BVB pe 16 mai 2017, în urma finalizării celei mai mari oferte publice iniţiale (IPO) derulată de o companie privată pe piaţa de capital românească, de peste 944 milioane lei (207 milioane euro). Preţul de ofertă a fost de 40 de lei, acţiunile DIGI tranzacţionându-se la finalul şedinţei de luni cu 39,2000 lei. Acţiunile DIGI au scăzut în şedinţa de astăzi cu 0,52%. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Istoria democraţiei franceze deschide un nou capitol, inedit, odată cu alegerile legislative de duminică marcate printr-un abstenteism  record dar şi printr-o victorie totală a partidului prezidenţial, "La République en marche". Un vast şantier de reforme se deschide în faţa preşedintelui Emmanuel Macron care dispune acum de toate atuurile pentru a-l duce la bun sfîrşit în cursul mandatului său de cinci ani.
Mai întîi cifrele…
Mişcarea lansată de Emmanuel Macron în urmă cu un an şi şase luni, devenită între timp partid, deţine, cumulînd 308 locuri, majoritatea absolută în Parlament. Iar dacă ţinem cont şi de aliaţii centrişti ai preşedintelui, el poate conta pe 350 de deputaţi.
Dreapta, cu 130 de locuri, rămîne prima forţă de opoziţie, deşi niciodată nu a avut atît de puţini deputaţi.
Partidul socialist, care în urmă cu cinci ani domina viaţa politică franceză, a intrat într-o fază de degringoladă. Înfrîngerea sa este greu de digerat, dacă ne gîndim că avea 284 de locuri în precedentul Parlament iar acum are doar 29.
Absenteismul record, 57 la sută dintre alegători nu s-au deplasat la urne, pune în lumină un simptom grav de neîncredere a alegătorilor în oamenii politici. Democraţia franceză funcţionează dar suferă de oboseală, uzură, decepţii, frustrari, lipsă de elan şi încredere în viitor.
Un fapt pozitiv însă, şi cu totul nou, este “feminizarea” Parlamentului. Niciodată Franţa nu a avut atîtea femei cu mandat de deputat, mai precis 223. În urmă cu cinci ani doar 155 de femei intrau în Parlament, şi deja acest număr era considerat un record. Putem spune că puterea legislativă se apropie cu paşi mari de paritatea femei-bărbaţi. In prezent, deci, 40 la sută dintre deputaţi sunt femei, ceea ce ameliorează şi poziţia Franţei în clasamentul mondial la acest capitol. În materie de paritate parlamentară Franţa nu este încă exemplul cel mai bun. Belgia, Germania, Elveţia se laudă cu şi mai multe femei în parlamentele respective.
O altă veste bună este reînnoirea fizică şi generaţională a Parlamentului. Din totalul de 577 de deputaţi, 424 pătrund pentru prima oară pe sălile Palatului Bourbon. Ceea ce înseamnă o reînnoire în proporţie de 75 la sută. Numeroşi foşti deputaţi vor trebui deci să spună adio avantajelor financiare pe care le aveau şi chiar să caute de lucru. Există însă în Franţa un program de reinserare profesională a deputaţilor, ei vor fi deci ajutaţi să se îndrepte spre altceva. Salutară este şi scăderea mediei de vîrstă în rîndurile parlamentarilor, de la 54 la 48 de ani. Cel mai tînăr deputat se numeşte Ludovic Pajot, are 23 de ani şi reprezintă Frontul Naţional. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.