Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Năstase desfiinţează soluţia Ralucăi Prună: 'Nici măcar contemporanii Anei Pauker nu ar fi putut...'

Stanga Romaneasca

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG care prevede că un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice elaborate. Fostul premierul Adrian Năastase consideră că proiectul de ordonanţă "pare că a fost redactat în bătaie de joc". Potrivit acestuia, ordonanţa va fi "trântită" de CCR şi CEDO, pentru că introduce discriminări. Soluţia, în opimia fostului premier, era stabilirea unor criterii clare pentru ceea ce se încadrează la categoria "lucrare ştiinţifică" şi poate contribui la reducerea pedepsei.

Vezi şi: Planurile Ministerului Justiţiei pentru deţinuţii-scriitori

"In esenta, se stabileste ca in loc de 30 de zile – reducere de pedeapsa pentru elaborarea de lucrari stiintifice, se vor acorda doar 20 de zile. Dar nu pentru O lucrare ci pentru TOATE lucrarile elaborate in timpul executarii pedepsei. Si indiferent de durata pedepsei.

a) si atunci, daca reducerea este de 20 de zile  in total, indiferent de numarul lucrarilor,  de ce sa scrii mai mult de una? Care este „incentivul” (folosesc termenul de la Bruxelles)?  De ce nu se prevede atunci ca nu ai dreptul sa scrii decat o singura lucrare in timpul detentieii? Pentru ca daca  scrii mai multe, le scrii degeaba.

b) se stabileste o discriminare fata de reducerea de pedeapsa bazata pe munca fizica. In functie de numarul de produse si de zilele lucrate, spre exemplu  pentru sicriele realizate la tamplarie, sau pentru numarul de cuie batute, pedeapsa se reduce proportional. In mod evident, o astfel de discriminare va fi sanctionata la CCR si la CEDO.

c) aceasta modificare pare ca a fost realizata din ura fata de munca intelectuala. Nici macar contemporanii Anei Pauker nu ar fi putut imagina asa ceva.

d) in loc sa se caute masuri pentru descongestionarea penitenciarelor, recuperarea pentru societate a celor condamnati, evitarea platilor la CEDO pentru conditiile din inchisori, micsorarea gradului de recidiva, cei care isi incheie peste cateva luni anul sabatic in guvernul Romaniei in domeniul justitiei si vor pleca inapoi la UE pentru a raspandi lumina democratiei pe continent, vor lasa in urma lor o reglementare rusinoasa.

e) conditiile pentru redactarea lucrarilor stiintifice trebuiau precizate in Regulamentul ce trebuia adoptat, prin hotarare de guvern,  imediat dupa apoptarea Legii executarii pedepselor. Aceasta inactiune a Ministerului Justitiei a dus la inflatia de lucrari in ultimii 2-3 ani. In loc sa fie sanctionati pentru aceasta culpa cei vinovati, sunt pedepsiti, stupid, in locul lor, cei din penitenciare (actuali si viitori) care nu au nicio vina pentru aceasta lipsa de profesionalism. Daca ar fi ajuns la Curtea Constitutionala, Robert Cazanciuc sigur ar fi sanctionat aceasta culpa!

Cititi, cu atentie, aberatiile din OUG,  inclusiv institutiile care vor trebui sa verifice lucrarile. Lipseste, din enumerare, doar Academia Romana. Oricum, cu procedurile actuale, pentru cei cu pedepse mici, pana se dau aprobarile si pana se valideaza lucrarea, se ajunge la termenul de executare a pedepsei iar cele 20 de zile devin iluzorii.

Astept, totusi, sa vad  reactia lui Dacian Ciolos, la sedinta de guvern de maine", scrie Adrian Năstase pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.