Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO a început aplicaţii navale anti-submarin în Marea Nordului

nave militare

NATO a început luni în Marea Nordului un amplu program de aplicaţii navale anti-submarin, la care participă şi Suedia, stat care nu face parte din Alianţa Nord-Atlantică, relatează agenţia Reuters. 

În total, nave din 11 ţări iau parte la exerciţiul denumit 'Dynamic Mongoose' ('Mangusta Dinamică'), în cadrul căruia se va simula detectarea şi atacarea unor submarine într-unul dintre cele mai ostile spaţii maritime, cunoscut pentru curenţii rapizi şi relieful submarin foarte denivelat, cu numeroase canioane. 

Aplicaţiile se desfăşoară în contextul tensiunilor cu Moscova generate de criza din Ucraina şi de activitatea militară a Rusiei în apropierea flancului estic al NATO. Chiar în ziua când au început aceste exerciţii, Letonia a anunţat că a observat două nave de război ruseşti şi un submarin în apropierea frontierei sale maritime în Marea Baltică, iar la sfârşitul săptămânii trecute Lituania a înaintat un protest oficial Moscovei în urma incursiunilor repetate ale navelor militare ruseşti în zona economică exclusivă lituaniană din Marea Baltică. 

Acţiunile marinei militare ruse în respectiva zonă sunt însoţite de continuarea incursiunilor forţelor aeriene ale Moscovei. Şi Finlanda a anunţat săptămâna trecută reperarea unui submarin în apele ei teritoriale, în direcţia căruia marina finlandeză a lansat grenade de semnalizare pentru a-l atenţiona că a fost detectat şi că trebuie să părăsească zona. 

'Rusia are dreptul să fie prezentă pe mare, la fel cum suntem şi noi (...), dar incidentele pe care le-am văzut reprezintă încălcări ale normelor internaţionale (...), iar acesta este un motiv de îngrijorare', a declarat comandantul exerciţiului din Marea Nordului, amiralul Brad Williamson. Aplicaţiile nu sunt un răspuns la acţiunile Rusiei, dar acestea din urmă dau relevanţă exerciţiului, a completat el. 

'Ruşii şi-au sporit mult activitatea militară şi noi a trebuit să facem la fel', a afirmat la rândul său comandantul unui submarin german, ambarcaţiune care în acest exerciţiu joacă rolul de ţintă inamică. În total, patru submarine, inclusiv unul suedez, vor participa la manevre, una dintre misiunile lor fiind să se apropie nedetectate de navele de suprafaţă asupra cărora vor simula un atac.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.