Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO anunță un nou teatru de operațiuni: Organizația se pregătește de apărare

nave armata razboi naval portavion

Miniştrii apărării din statele membre NATO au desemnat oficial marţi spaţiul virtual ca un nou teatru de operaţiuni, în acelaşi mod ca şi pe mare, aerian sau terestru, implicând o mai bună organizare a apărării colective împotriva unui atac, relatează AFP.

"Cele mai multe crize (de securitate) au acum o dimensiune în cadrul spaţiului virtual", a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Citește și: Victor Ponta îl face praf pe Moise Guran: Ce dezvăluiri aduce la lumină fostul premier despre jurnalist

"A face din spaţiul virtual un domeniu operaţional ne va permite să ne protejăm mai bine misiunile şi operaţiunile", a adăugat Stoltenberg, în prima zi a unei reuniuni a miniştrilor apărării NATO la Bruxelles.

Cele 28 de ţări ale Alianţei au decis deja la summitul din Ţara Galilor în septembrie 2014 să-şi consolideze reţelele informatice şi reţelele de comunicaţii militare, constatând că "ameninţările cibernetice şi atacurile cibernetice continuă să fie din ce în ce mai frecvente, sofisticate şi potenţial dăunătoare".

Citește și: Moise Guran, răspuns dur pentru Victor Ponta: Nu-i e jenă? A avut coșmaruri mulți ani cu mine

Un atac de acest tip ar putea intra sub incidenţa articolului 5 din Tratatul de la Washington, care prevede un răspuns colectiv al celor 28 de aliaţi la agresiunea contra unuia dintre membri, "întrucât un atac cibernetic poate provoca multe daune şi se poate dovedi foarte periculos", a subliniat şeful NATO.

NATO dezvoltă de asemenea o cooperare fără precedent cu UE pentru a contracara ceea ce ea numeşte tactici de război "hibrid" asupra domeniilor militar şi civil, în sectoare diverse, precum energia, tehnologia, informaţiile sau utilizarea unor forţe speciale ce acţionează fără însemne, aşa cum a fost cazul în anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, scrie agerpres.ro.

Citește și: Petre Tobă, gafă rușinoasă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.