Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO interceptează avioane ruseşti efectuând cercuri "neobişnuite" în jurul Europei

nato rusia

NATO a anunţat miercuri că a interceptat un mare număr de avioane militare ruseşti zburând aproape de spaţiul aerian european în ultimele două zile, într-o serie de incidente "neobişnuite" în care bombardiere ruseşti efectuând cercuri în jurul Europei au ajuns până în apropiere de Portugalia, comentează Washington Post.

Avioanele - cel puţin 19 în total - au vrut să amintească puterea forţelor aeriene ruse într-un moment al celor mai proaste relaţii dintre Occident şi Rusia de la Războiul Rece, notează cotidianul american. Aviaţia militară rusă şi-a crescut semnificativ activitatea în Europa de la începutul conflictului în Ucraina mai înainte în acest an, cu NATO interceptând avioane mai mult de 100 de ori în 2014. Dar un oficial NATO a remarcat că amploarea celor mai recente incidente este cea mai provocatoare din acest an.

Peste Oceanul Atlantic şi de Nord, Marea Neagră şi Marea Baltică, bombardiere ruseşti şi avioane de luptă au fost detectate zburând în spaţiul aerian internaţional, a declarat NATO. Nu au existat incursiuni în spaţiul aerian naţional, o încălcare a suveranităţii ce ar fi amplificat în mod semnificativ gravitatea celor patru incidente, dintre care trei au avut loc miercuri.

"Activitatea a ajuns la un nivel neobişnuit", a declarat locotenent-colonelul Jay Janzen, un purtător de cuvânt al comandamentului militar NATO din Mons, Belgia. "Zborurile pe care le-am văzut în ultimele 24 de ore, amploarea acestor zboruri şi unele dintre planurile de zbor sunt cu siguranţă neobişnuite", a remarcat el.

Oficialii americani consideră zborurile ca un spectacol de forţă al guvernului lui Putin. "Este preocupant deoarece acţionează în direcţie greşită", a declarat un oficial american din cadrul Apărării, vorbind cu condiţia anonimatului întrucât nu a fost autorizat să discute în public despre activitatea aeriană. "Acest lucru nu ajută la dezescaladarea situaţia din Ucraina. Nu ajută la îmbunătăţirea relaţiilor dintre NATO şi Rusia. Nu ajută pe nimeni", a notat el.

Incidentele de dimensiuni mai mici au crescut de asemenea în acest an, aproape triplu faţă de aceeaşi perioadă din 2013, a mai declarat Janzen.

În cel puţin unul din cele patru incidente, avioanele au oprit transponderele lor şi nu au anunţat planurile de zbor controlorilor de trafic aerian civil. Aceasta înseamnă că controlul traficului aerian civil nu le poate urmări, putând crea un risc pentru avioanele civile, notează Washington Post.

Acest incident a avut loc în jurul orei 3.00 dimineaţă miercuri în Europa de Vest, când patru bombardiere nucleare strategice Tu-95 cu rază lungă de acţiune şi patru avioane-cisternă inteligente Il-78 au zburat peste Marea Norvegiei. Avioanele de luptă norvegiene F-16 le-au interceptat. Şase dintre avioane s-au întors în Rusia, dar două dintre bombardierele au ocolit coasta Norvegiei, au zburat peste Marea Britanie - trimiţând avioanele de luptă Typhoon pe urmele lor - şi în cele din urmă au efectuat un cerc în vestul Spaniei şi Portugaliei, atrăgând avioanele portugheze F-16. Apoi, cele două bombardiere se pare că s-au întors în Rusia, a spus Janzen.

Bombardierele Tu-95 nu sunt observate frecvent aproape de Europa, a remarcat Janzen. Nici avioanele de luptă MiG-31 care au fost interceptate împreună cu alte aparate deasupra Mării Baltice în două incidente separate marţi şi miercuri. Nu a fost imediat clar dacă cele două incidente de deasupra Mării Baltice au reprezentat acelaşi grup de şapte avioane care au intrat şi plecat de la o bază militară rusă din Kaliningrad.

Nu a existat o reacţie imediată din partea guvernului rus.

Avioane de luptă din Norvegia, Marea Britanie, Portugalia, Turcia, Germania, Danemarca, Finlanda şi Suedia s-au implicat în a răspunde avioanelor ruseşti, a spus Janzen. Finlanda şi Suedia nu sunt membre NATO şi se abţin de mult timp de a adera la alianţa defensivă, care a fost formată după Al Doilea Război Mondial ca un bastion împotriva Uniunii Sovietice.

Dar incidente militare cu Rusia în acest an au făcut cele două ţări să înceapă să-şi reevalueze poziţiile. Cel mai recent, armata suedeză a petrecut mai multe zile săptămâna trecută căutând pe un teritoriu vast un vas subacvatic neidentificat suspectat a fi rusesc. Luna trecută, Suedia a declarat că două avioane militare ruseşti i-au încălcat spaţiul aerian.

Un sondaj de opinie Novus publicat marţi arăta pentru prima dată că mai mulţi suedezi sunt pentru aderarea la NATO decât care i se opun.

Cea mai recentă violare a spaţiului aerian NATO a fost săptămâna trecută, când un avion spion rusesc a pătruns aproape 600 de metri în spaţiul aerian eston. În acest an, NATO şi-a mărit patrulele aeriene în ţările baltice de la patru la 16 jeturi, o măsură din cea mai nouă confruntare între cele două puteri militare.

Incidentele par să fi ajuns să calce pe nervi armatele europene în această săptămână. Avioane de luptă britanice au pornit miercuri pe urmele unui avion cargo civil pentru a-l forţa să aterizeze pe un aeroport din Londra după ce acesta a încetat să mai răspundă la apelurile radio de la controlorii de trafic aerian în timp ce zbura peste capitala britanică. Aceasta a provocat o explozie supersonică auzită într-o mare parte din sud-estul Angliei, aminteşte Washington Post.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.