Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO se oferă să medieze conflictul dintre Germania și Turcia

NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a oferit luni să medieze o vizită a parlamentarilor germani la trupele ţării lor de la o bază aeriană din Turcia, pentru a aplana dezacordul dintre Ankara şi Berlin, informează Reuters. 

Parlamentarii germani cer acces la conaţionalii lor aflaţi sub arme pe motiv că armata germană este sub controlul legislativului. Turcia a refuzat deja să permită vizite la baza aeriană de la Incirlik, iar ca urmare Germania şi-a mutat militarii de acolo în Iordania. Un dezacord similar persistă în privinţa aeroportului Konya, utilizat de alianţa nord-atlantică. Potrivit Reuters, posibila plecare a altor efective germane din Turcia constituie un motiv de îngrijorare pentru NATO. 

Oferta NATO a fost făcută în aceeaşi zi în care Turcia a retras în mod oficial o cerere de ajutor adresată autorităţilor din Germania pentru investigarea a circa 700 de firme germane suspectate de sprijinire a terorismului. 

Săptămâna trecută, presa germană afirma că guvernul de la Berlin a decis să suspende vânzările de armament către Turcia. Pe de altă parte, piaţa germană este cea mai mare pentru exporturile turceşti, iar în Germania trăiesc trei milioane de turci. 

Tensiuni între cele două ţări provoacă şi arestarea în Turcia a unor cetăţeni germani, în contextul reprimării presupusei reţele a clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi condus tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.