Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO vrea pace: Mesajul pentru Rusia lui Vladimir Putin

cdm.me
jens stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri împotriva unei "noi curse a înarmării" cu Rusia, ale cărei acţiuni în Ucraina au împins Alianţa Nord-Atlantică spre o consolidare militară fără precedent după încheierea Războiului Rece, transmite AFP. "Este în interesul tuturor să se evite o nouă cursă a înarmării", a insistat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la sediul NATO din Bruxelles, înaintea unei reuniuni, joi şi vineri, a miniştrilor de externe din cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, apoi conflictul din estul Ucrainei, unde puterile occidentale acuză Moscova că îi susţine pe rebeli, au dus la răcirea relaţiilor dintre NATO şi Moscova. Pentru a răspunde unei "Rusii mai agresive", şefii de stat şi de guvern din NATO au decis, la summitul din Ţara Galilor din septembrie 2014, să creeze o forţă mai rapidă şi mai uşor de mobilizat şi să îşi intensifice exerciţiile şi patrulele maritime, aeriene şi terestre în flancul estic, anunţă Agerpres.

 

Ei s-au angajat de asemenea să oprească scăderea constantă a cheltuielilor din ţările lor pentru apărare înregistrată din anii '90, pentru a reveni, într-un deceniu, la un nivel echivalent cu 2% din Produsul Intern Brut (PIB) naţional.

 

Acest lucru reprezintă "cea mai importantă adaptare (militară) realizată vreodată de la sfârşitul Războiului Rece", a precizat Stoltenberg, care a mai subliniat însă că "NATO nu caută confruntarea".

 

La rândul său, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a insistat asupra investiţiilor realizate de Rusia în forţele sale armate în ultimii ani "pentru a le scoate din era post-sovietică".

 

Forţele armate ruse se caracterizează astăzi prin "echipamente modernizate, prin forţe pregătite să acţioneze", a spus ambasadorul.

 

"Printre altele, am văzut că Rusia este pregătită să le folosească, în Crimeea, în Donbas (estul Ucrainei - n.r.) şi mai recent în Siria, într-un mod care nu are nimic de-a face cu starea de spirit care prevala în urmă cu zece ani", a adăugat Lute.

 

Recent, tensiunile cu Moscova s-au amplificat în legătură cu scutul antirachetă pe care SUA şi NATO îl instalează în România şi Polonia.

 

În cadrul viitorului lor summit, prevăzut la începutul lunii iulie la Varşovia, Aliaţii ar urma să decidă consolidarea prezenţei lor militare, în special în ţările baltice, unde ar putea fi desfăşurate în permanenţă batalioane, prin rotaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.