Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

“Nebunia” lui Basescu

ovidiu raetchi

“Hai Basescu la putere, scapa tara de lichele” urlau prin 2009, in interpretarea unor contrabandisti simpatici, mai toate boxele electorale din Romania, in timp ce presedintele reformator Basescu se frichinea in hore cu Bercea Mondialul&comp.

Maneaua reprezinta, va sa zica, un produs cultural familiar pentru parintele spiritual al PMP. El ar trebui sa cunoasca, in aceste conditii, interesanta sub-specie manelistica numita “nebunie”, in care solistul, lovit cumva de-o streche interpretativa si creatoare, scoate tot soiul de sunete dezarticulate, sincopate si bizare – taaar-ceea, bugutu, tartapa – considerate probabil de connoisseurii genului o dovada ferma de har. Asa cum toti poetii, in vremuri mai bune, simteau nevoia sa ne propuna o ars poetica, fiecare manelist care se respecta are azi propria sa “nebunie”: Nebunia lui Salam, Nebunia lui Juvel, Nebunia lui Susanu.

Imi permit acest excurs erudit inspirat tocmai de comportamentul domnului Basescu din ultimele zile. Comportament care aduce leit cu o “nebunie” manelistica uluitoare pentru un fost sef de stat. Ultragiat de faptul ca trebuie sa dea socoteala la Parchet, ca orice muritor, pentru o amenintare evidenta la adresa unui parlamentar in exercitiul functiunii (oricat de politica ar fi fost Comisia Nana – de clara inspiratie pontista – ea avea deplina acoperire regulamentara si investiga mecanisme vadit penale) Traian Basescu se poarta ca un Florin Salam scapat de sub control: ba Gabi Firea e penala, ba ii boteaza copilul, ba e Firulescu-Firica, ba procurorul general Tiberiu Nitu e terorist, ba l-a sunat, ba nu l-a sunat, ba Dan Tapalaga linge clante pe la ambasade.

O nemarginita revarsare de acuzatii, dezvaluiri si insinuari – doar pentru ca Justitia cerceteaza, firesc, ipoteza ca mesajul “sa stea in banca ei, ca s-ar putea sa nu-si mai gaseasca sotul acasa, daca nu e atenta” sa reprezinte, in fapt, un santaj. Cum respecta Traian Basescu institutiile statului – asa cum ne-a invatat ani de zile ca trebuie sa facem – daca, atunci cand el devine obiectul unei cercetari penale, scoate pe taraba publica dosarele procurorilor care il ancheteaza si biografiile acuzatorilor? Ce incredere in Justitie e asta? Ce are activitatea de soldat bezmetic din 1989 a lui Tiberiu Nitu cu anchetarea unui santaj in anul 2015? Legea se aplica unor fapte clar delimitate – santaj, amenintare, calomnie – nu CV-ului integral al persoanelor care cauta dreptate. Ce sa intelegem de la domnul Basescu: ca oricine va indrazni sa-l cheme in fata legii se va trezi cu dosarul expus in public? Asa se incheie – glorios – reforma Justitiei presedintelui Basescu?

Drumul facut astazi la Parchet de Traian Basescu nu este, foarte probabil, decat primul dintr-o lunga serie: urmeaza “Nana”, finantarea campaniei din 2009 si alte cateva dosare. Iar daca strategia de aparare aleasa de fostul presedinte este aceasta – o improscare generalizata cu noroi in procurori, acuzatori si impricinati de tot soiul, o nebunie manelistica in care toate fustele vor fi ridicate si expuse – atunci Romania nemteasca promisa de presedintele Iohannis se va transforma, inevitabil, intr-o ograda a lui Bercea din care nimeni nu va mai intelege nimic.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.