Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în alegeri: adevărate BOMBE pe masa judecătorilor CCR

curtea

Judecătorii Curții Constituționale sunt asaltați cu solicitări venite de partea oamenilor politici, care contestă Legea 115/2015 privind alegerea primarilor.

Pe masa judecătorilor CCR a ajuns și o excepție de neconstituționalitate ridicată de candidatul independent Sebastian Bodu, a cărui candidatură a fost respinsă. Acesta contestă articolul 50, alin. 2 din Legea 115/2015.

”(2) Pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor, si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti”.

Sebastian Bodu a constestat acest articol cu următoarele argumente:

”Subsemnatul Sebastian V. BODU, în temeiul art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, formulez următoarea

EXCEPȚIE DE NECONSTITUȚIONALITATE

Prin care solicităm constatarea neconstituționalității dispozițiilor art. 50 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 privind alegerea autorităților locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 – Statutul aleșilor locali, publicată în M.Of., partea I-a, nr. 349 din 20 mai 2015. Acest articol prevede că „pentru funcția de primar, candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor, și 1000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”. Desigur că neconstituționalitatea afectează și art. 49 alin. (2) din acceași lege, însă subsemnatul nu am interes să atac acest articol, întrucât de referă la candidații propuși de partidele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minoritățile naționale, însă instanța constituțională își va putea extinde controlul de constituționalitate și asupra acestui articol, alături de celelalte articole conexe (art. 50 alin. (1), art. 51 și parte din art. 52 alin. (1))”, arată acesta.

Practic, acesta era ultimul articol important al legii care nu fusese contestat la Curtea Constituțională. Liderul PND, deputatul Daniel Fenechiu, are deja 4 contestații admise și trimise la Curtea Constituțională pe articolul 49, alin 2, cel care se referă la listele de semnături strânse de partide.

”(2) Pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I”.

Toți candidații care au fost respinși în aceste alegeri, dar care au făcut contestații împotriva acestei decizii, vor fi admiși în alegeri.

O astfel de decizie va da peste cap alegerile pentru că vor intra în cursă noi candidați. Practic, jocul s-ar reseta, dacă judecătorii acceptă ambele excepții de neconstituționalitate: cea referitoare la alegerile în două tururi și cea referitoare la numărul de semnături.

Citește și: BOMBA care ajunge pe masa judecătorilor CCR: excepția care poate schimba soarta alegerilor

De asemenea, la CCR au ajuns și două contestații pe alegerile într-un singur tur. Una acceptată a jurnalistului Liviu Avram și încă una a deputatului Daniel Fenechiu.

Aceste excepții de neconstituționalite vor fi trimise de judecătorii către Curtea Constituținoală și este foarte posibil să ajungă pe data de 3 mai. Ținând cont de timpul foarte scurt rămas până la începerea perioadei de campanie electorală, dar și de faptul că sunt ridicate excepții de neconstituționalitate pe aceeași lege și pe aceleași articole, judecătorii CCR ar putea comasa toate solicitările și ar putea decide asupra tuturor în aceeași zi de 4 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.