Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în dosarul lui Liviu Dragnea: o decizie CEDO susține că un complet își poate continua activitatea și fară un titular

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea iccj

Președintele PSD Liviu Dragnea a obținut rejudecarea dosarului său de la Înalta Curte de Casație și Justiție, asta după ce unul dintre judecători s-a pensionat. În aceste condiții, s-a dispus reluarea întregului proces și în sprijinul acestei decizii judecătorii de la ÎCCJ au invocat hotărâri ale CEDO.

Citește și: VIDEO- Momentul SCANDALULUI dintre Mirel Palada și Goțiu: 'Chemați poliția! Chemați poliția!'

Citește și: George Maior, întâlnire SECRETĂ cu Hillary Clinton: mutări cu bătaie pe termen lung (presă)

La 5 septembrie, completul format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir și Ștefan Pistol  a decis reluarea de la zero a procesului în care Liviu Dragnea este acuzat, în calitate de fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, de săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Instanța a invocat hotărârea CEDO din cauza Cutean împotriva României, după ce un membru al completului, judecătoarea Ana Maria Dascălu s-a pensionat. Constantin Epure, noul magistrat care a înlocuit-o a pus în discuție reluarea întregii cercetări judecătorești, informează RomaniaLibera.

Privind peste hotărârea CEDO invocată de completul de judecători de la ÎCCJ, observăm că de la nivel european se recomandă analizarea fiecărui caz în parte, iar dacă este posibil ca noul judecător venit în complet să fie pus la curent cu desfășurarea procesului, atunci nu se recomandă reluarea procedurilor judiciare.

„Curtea reaminteşte că, în conformitate cu principiul nemijlocirii, într-o cauza penală hotărârea trebuie pronunţată de judecătorii care au fost prezenţi pe tot parcursul procedurii şi administrării probelor (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, 30 ianuarie 2003). Totuşi, acest lucru nu poate fi considerat o interdicţie a schimbării componenţei completului de judecată în timpul cauzei (a se vedea P.K. vs. Finlanda). Se pot ivi situaţii de natură administrativă sau procedurală care să facă imposibilă participarea în continuare a unui judecător. Pot fi luate măsuri prin care judecătorului care continuă examinarea cauzei să i se asigure înţelegerea adecvată a probelor şi argumentelor, de exemplu, prin punerea la dispoziţia acestuia a transcrierilor declaraţiilor sau prin reascultarea argumentelor relevante sau a martorilor în faţă noului complet de judecată (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, P.K. vs. Finlanda, citate anterior).” , se arată în hotărârea CEDO.

La același complet se află unele dintre dosarele deschise pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Oprea, Dan Şova şi Sebastian Ghiţă, astfel că este foarte probabilă o decizie similară și în aceste cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.