Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în Orientul Mijlociu: Turcia se pregătește să trimită trupe în Qatar/ UPDATE

sputnik
tanc turcia

Tensiunile escaladează în Orientul Mijlociu după ce Arabia Saudită și sateliții săi cu acordul tacit al noii administrații SUA au izolat Qatar-ul care este acuzat public pentru susținerea financiară masivă a terorismului. În spatele acestor acuzații se ascunde însă acuzația că familia conducătoare din Qatar s-ar fi apropiat nepermis de mult de Iran prin susținerea rebeliunii din Yemen și nu numai. Familia Al-Thani ar fi plătit sume imense de bani unor miliții șiite controlate de Iran în Siria și Irak drept răscumpărare pentru eliberarea mai multor membri ai familie regale qatareze.

UPDATE: Parlamentul turc a aprobat cele doua acte normative și prin urmare numărul de militari în baza turcă din Qatar va crește semnificativ.

Turcia a decis să nu se alăture blocului format în jurul Arabiei Saudite care aspiră la rolul de lider regional în dauna Iranului și al Turciei. Președintele turc chiar s-a oferit să ofere mediere diplomatică, dar cum lucrurile avansează periculos de mult și există zvonuri că după blocada din ultimele zile o invazie a Qatar-ului ar fi o variantă, turcii pregătesc o mișcare spectaculoasă - trimiterea de trupe în Qatar.

BOMBĂ de la DNA: Sechestru URIAȘ pe RCS & RDS

Surse parlamentare de la Ankara citate de Daly Sabah și Russia Today (arabic) susțin  că o lege care ar permite armatei să discoloce trupe în Qatar ar putea trece rapid de Parlament. În fapt ar fi o suplimentare masivă a trupelor aflate deja în baza militară turcă de acolo.

Oficiali ai Partidului Justiției și Dezvolătirii, la putere în Turcia, dar și din rândul opoziției naționaliste susțin că au fost discutate deja două acte legislative în acest sens - unul de suplimentare a trupelor deja existente și un al doilea act privind cooperarea militară între Qatar și Turcia.

Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au rupt legăturile cu Qatar luni, 05 iunie, iar spațiile aeriene ale acestor state au fost închise pentru companiile aeriene din Qatar. Ele au acuzat finanțarea masivă a terorismului în lumea arabă. Qatar-ul a negat acuzațiile.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat statele arabe pentru acet mod de acțiune împotriva Qatar-ului și a oferit medierea Turciei. Turcia și-a menținut relații bune cu Qatar, precum și multe din statele vecine sale arabe din Golf. Turcia a stabilit o bază militară în Qatar, ca parte a unui acord semnat între cele două țări în 2014. Baza are acum 150 de soldați.

Într-un interviu pentru Reuters, la sfârșitul anului 2015, Ahmed Dimirok, ambasadorul Turciei în Qatar la momentul respectiv a declarat că numărul de soldați turci ar trebui să ajungă până la 3000 de militari. Se pare că numărul va fi acum mult mai mare și suplimentarea se face mai repede decât era prevăzut.

De remarcat și apropierea vizibilă dintre Turcia și Iran din ultima vreme și de asemenea relațiile din ce în ce mai bune ale ambelor state cu Federația Rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.