Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nebunie în Spania! Liderul catalan, avertisment fără precedent: Situația va fi 'și mai gravă' dacă Madridul retrage autonomia Cataloniei

Carles Puigdemont

Liderul catalan Carles Puigdemont susţine că punerea sub tutelă a regiunii pe care o conduce "va lipsi poporul Cataloniei de instituţiile sale" şi va duce la o "situaţie şi mai gravă", într-o scrisoare trimisă joi Senatului, relatează AFP, conform agerpres.ro

Mai mult, măsurile de subordonare a Cataloniei dorite de guvernul spaniol reprezintă un atac "frontal" la adresa mai multor articole ale Constituţiei spaniole, consideră liderul catalan. 

"Pentru a rezolva ceea ce guvernul central califică drept situaţie gravă extraordinară se va crea o situaţie extraordinară încă şi mai gravă prin suspendarea autonomiei politice a Cataloniei", subliniază el în scrisoare în care avertizează că subordonarea Cataloniei contravine Constituţiei spaniole.

Tudorel Toader, reacție după ce șefa ÎCCJ a respins proiectul privind Legile Justiţiei: 'Am replica pregătită'


În această scrisoare de nouă pagini, el informează Senatul că va trimite un reprezentant al cabinetului său la Madrid pentru a prezenta argumentele împotriva punerii sub tutelă a Cataloniei. 

Acesta ar putea să se exprime după ora locală 17:00 (15:00 GMT) în faţa unei comisii de 27 de membri care urmează să dezbată aplicarea Articolului 155, niciodată pus în practică până acum, care permite guvernului să ia măsuri atunci când una dintre regiunile autonome ale ţării nu îşi respectă obligaţiile. 

Senatul urmează să decidă vineri în şedinţă plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituţie, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum şi de a pune sub tutelă poliţia, parlamentul şi media publice din Catalonia, pentru şase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune. 

În argumentaţia sa, liderul separatist catalan citează Constituţia spaniolă, apreciind că statul nu respectă nici textul şi nici spiritul Articolului 155, care nu a fost niciodată aplicat în cei 40 de ani de democraţie în Spania.

Guvernul României, acuzat de minciună după raportul îngrijorător ajuns la CE: 'Una spune în ţară şi alta la Bruxelles'


El subliniază în special că Articolul 155 permite să fie date "instrucţiuni", şi nu "îndepărtarea" sau "înlocuirea" autorităţilor unei regiuni autonome. 

Pe de altă parte, remarcă Puigdemont, "Senatul nu poate semna un cec în alb guvernului central" şi cu atât mai puţin să autorizeze măsuri care pot aduce atingere "autonomiei naţionalităţilor şi regiunilor care alcătuiesc Spania". 

Carles Puigdemont susţine că măsurile anunţate de guvernul condus de premierul Mariano Rajoy încalcă în special articolele referitoare la "dreptul la autonomia politică a regiunilor". Cu toate acestea, majoritatea sa separatistă s-a pus mai presus de Constituţie atunci când a organizat referendumul privind autodeterminarea, interzis de lege, la 1 octombrie, notează AFP. 

Legea privind organizarea referendumului, adoptată la 6 septembrie fără a permite opoziţiei să dezbată în profunzime acest subiect, prevede de fapt că aceasta se impune asupra tuturor celorlalte norme care ar intra în conflict cu ea, inclusiv Constituţia spaniolă. 

În virtutea acestei legi, separatiştii ameninţă să-şi declare independenţa, după referendumul de autodeterminare câştigat - conform acestora - cu 90% din voturi, în condiţiile unei participări de 43%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.