Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nebunie totală în Iran: fiica fostului președinte a fost arestată și este acuzată de blasfemie

guim.co.uk
iran protest

Autorităţile iraniene au arestat-o, ​marţi, la Teheran pe fiica fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani, acuzată că i-a îndemnat pe oameni la demonstraţii, pe fondul protestelor din Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, relatează AFP.

"Faezeh Hashemi a fost arestată în estul Teheranului de forţele de securitate pentru că i-a incitat pe oameni să protesteze în stradă”, a anunţat agenţia de presă Tasnim, fără a oferi alte detalii, informează News.ro.

Fostă parlamentară şi activistă pentru drepturile femeilor, ea a fost acuzată în iulie de justiţia iraniană de propagandă împotriva Republicii Islamice şi blasfemie pe reţelele de socializare.

Protestele în Iran au fost declanşate la 16 septembrie, când Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în spital, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran pentru încălcarea unui cod vestimentar strict pentru femeile din Republica Islamică Iran, care trebuie să îşi acopere părul în public. Potrivit unui raport care include demonstranţi şi forţele de securitate publicat de agenţia de presă iraniană Fars, aproximativ 60 de persoane au fost ucise de la începutul mişcării de protest.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe iraniene, iar unii manifestanţi au lansat sloganuri antiguvernamentale, potrivit presei locale. Peste 1.200 de protestatari, inclusiv femei, au fost arestaţi din 16 septembrie, au declarat autorităţile.

La sfârşitul anului 2012, Faezeh Hashémi, în vârstă de 59 de ani, a fost arestată şi condamnată la şase luni de închisoare pentru "propaganda” împotriva Republicii Islamice Iran.

Tatăl său, Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedinte între 1989 şi 1997, a fost un moderat care a susţinut îmbunătăţirea legăturilor cu Occidentul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.