Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nebunie totală în Siria. Armata turcă atacă forțele kurde după ce SUA a trecut de partea turcilor

rt.com
Turcia tanc

Forţele militare ale Turciei au atacat poziţii ale rebelilor kurzi în nordul Siriei, în seara zilei de joi, după ce aceştia au refuzat să se retragă spre est, informează vineri dimineaţa agenţia de presă Anadolu, preluată de DPA și citată de Agerpres.

Vezi și: ATENTAT în Turcia: Numeroși morți și răniți/ IMAGINI DE COȘMAR

Vezi și: Siria: Victorie mare a trupelor guvernamentale. Un important bastion islamist a căzut

Forţele turce au deschis focul asupra Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), aripa militară a Partidului Uniunii Democratice (PYD) al kurzilor sirieni. 

Potrvit Anadolu, armata turcă a replicat atacurilor PYD cu focuri de artilerie, atunci când rebelii au încercat să avanseze. 

Citând rapoarte ale serviciilor de informaţii, agenţia de presă turcă notează că rebelii kurzi nu s-au retras înapoi la est dincolo de fluviul Eufrat, cum era aşteptat după ce guvernele de la Ankara şi Washington au cerut ca unităţile YPG să se retragă. 

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat săptămâna aceasta că unităţile kurde trebuie să se retragă pe malul estic al râului Eufrat, pentru că în caz contrar SUA nu le va mai acorda sprijin.

Vezi și: STAGIUL MILITAR OBLIGATORIU - O urgență pentru securitatea României!

Ankara este îngrijorată în legătură cu avansul kurzilor, deoarece ea vede în PYD şi în YPG ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care au declanşat o insurgenţă pe teritoriul Turciei. 

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, l-a asigurat într-o convorbire telefonică, joi dimineaţa, pe ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu că unităţile PYD se retrag la est de fluviul Eufrat. 

Ciocniri armate au avut loc joi în nordul Siriei între rebelii sirieni susţinuţi de Turcia şi forţele kurde siriene susţinute de SUA. 

Operaţiunea, intitulată ''Scutul Eufratului'', a fost lansată în noaptea de marţi spre miercuri de către armata turcă, susţinută de către forţele coaliţiei internaţionale antijihadiste, cu avioane de luptă şi forţe speciale, în scopul de a alunga gruparea Stat Islamic (SI) din localitatea Jarablus, situată în apropiere de frontiera Turciei cu Siria. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operaţiunea vizează atât Stat Islamic, cât şi YPG, aliat-cheie al SUA în lupta împotriva jihadiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.