Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri de pace în Myanmar: Suu Kyi promite un stat federal

operationworld.com
Myanmar

Laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi a promis miercuri că va transforma Myanmarul într-un stat federal, odată semnat armistiţiul cu rebelii etnici din ţară, pe care i-a reunit pentru discuţii de pace inedite, transmite AFP. 

"Un acord privind un armistiţiu naţional este prima etapă spre pace, dar şi spre crearea unei federaţii aşteptate de mult timp", a declarat cea care este de facto şefa guvernului. 

Aung San Suu Kyi, la putere de câteva luni după alegerile de la sfârşitul lui 2015, şi-a stabilit ca prioritate oprirea luptelor de gherilă şi crearea unui stat federal. 

Myanmarul este măcinat de conflicte etnice de la obţinerea independenţei faţă de Imperiul Britanic în 1948, numeroase minorităţi punând mâna pe arme în încercarea de a obţine mai multă autonomie în faţa unui guvern care le-a ignorat mult timp. 

"Atât timp cât nu reuşim să obţinem o reconciliere şi o unitate naţională, nu putem crea o federaţie în pace", a insistat ea, fără a dezvălui totuşi cum ar urma să arate această federaţie, menită a oferi o mai mare autonomie numeroaselor regiuni rebele. 

Ea a făcut apel la toate grupările rebele care au refuzat să semneze acordul de pace (extrem de criticat) cu precedentul guvern de tradiţie să se alăture mişcării. 

"Diferenţele ideologice între semnatari şi non-semnatari ar putea întârzia drumul spre pace", a atenţionat ea. 

"Numai dacă ţara noastră va fi în pace vom putea fi pe picior de egalitate cu alte ţări din regiune şi din lume", a adăugat Suu Kyi. 

Myanmarul este în plină dezvoltare economică, după decenii de conducere a juntei, însă regiunile rebele din nordul şi din estul ţării, în special preţioasele lor resurse naturale, continuă să fie în afara controlului puterii centrale. 

Aproximativ 700 de reprezentanţi ai acestor grupări rebele au acceptat să se deplaseze miercuri la Naypyidaw, capitala administrativă a ţării, pentru aceste discuţii care ar trebui să dureze până în week-end. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, este invitat de onoare la aceste discuţii, el ajungând marţi în Myanmar. 

Noi negocieri sunt deja anunţate peste şase luni.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.