Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri în Irlanda de Nord pentru formarea unei coaliţii guernamentale

Irish News
Sinn Fein DUP

Negocierile din Irlanda de Nord în vederea formării unei noi coaliţii guvernamentale au intrat marţi în linie dreaptă, la o zi după ce premierul Marii Britanii, Theresa May, a promis că va aloca un 1 miliard de lire suplimentare pentru Belfast, informează miercuri AFP, conform agerpres.

Dacă un acord nu va putea fi încheiat până joi la orele 16:00 (15:00 GMT), provincia va fi administrată direct de la Londra pe durata de timp necesară.

Avertisment DUR venit de la Viena. Începe MAREA ISLAMIZARE a Balcanilor!

Acordul de pace din 1998 a dus la înfiinţarea unei coaliţii obligatorii între unionişti şi naţionalişti, un mod de guvernare care a trebuit să fie suspendat de mai multe ori de Londra, ultima dată în 2007.

Coaliţia dintre republicanii din Sinn Fein şi unioniştii din Partidul Democrat Unionist (DUP), în funcţiune până în ianuarie, s-a destrămat după demisia vicepremierului nord-irlandez Martin McGuinness (decedat de atunci ca urmare a unei boli). Prin demisia sa, el intenţiona să protesteze împotriva gestionării pe care o considera frauduloasă a subvenţiilor la energiile regenerabile de către premierul DUP, Arlene Foster.

Alegerile pentru parlamentul regional au avut loc la începutul lui martie. Cu 28 de mandate din totalul celor 90, DUP s-a clasat în frunte, însă a cedat teren în faţa Sinn Fein (27 de locuri).

De atunci, cele două partide nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, Sinn Fein opunându-se ca Arlene Foster să-şi reia postul atât timp cât nu se va face lumină asupra subvenţiilor incriminate.

Rusia îşi pregăteşte un punct strategic în Serbia, în apropiere de o bază NATO - FOTO

Aceasta din urmă se poate lăuda că a negociat scump susţinerea din partea DUP pentru guvernul Theresei May, care nu mai dispune de majoritate absolută în parlamentul din Westminster. Cu cele zece mandate ale sale în Camera Comunelor, DUP a obţinut 1 miliard de lire sterline (1,1 miliarde de euro) transferuri bugetare pentru următorii doi ani.

Acest 'negoţ' a fost puternic criticat în Marea Britanie şi stârneşte îngrijorare pentru consecinţele posibile asupra fragilului proces de pace în Irlanda de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.