Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri SECRETE între SUA și Coreea de Nord

Kim Jong-Un, nuke test

Diplomaţi nord-coreeni şi americani s-au întâlnit în secret la Oslo, scrie ziarul Washington Post, citat de Yonhap.

Ambasadorul Joseph Yun, unul din experţii Statelor Unite în relaţia cu Coreea de Nord, a discutat luna trecută direct cu reprezentanţi ai regimului de la Phenian, după ce l-a convins pe secretarul de stat american, Rex Tillerson, să aprobe acest demers neobişnuit. Yun i-a explicat şefului său că subiectul principal va fi situaţia deţinuţilor americani din Coreea de Nord, afirmă cotidianul citat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Minte de guvernanți: N-au internet, iar unii nu au nici energie electrică, dar statul îi OBLIGĂ să aibă POS-uri la magazine

Nord-coreenii au acceptat, se pare, să permită unor diplomaţi suedezi să îi viziteze pe deţinuţii americani. Suedia este puterea protectoare a cetăţenilor americani din Coreea de Nord, în lipsa unei misiuni diplomatice a SUA la Phenian.

Tillerson a anunţat marţi că Phenianul l-a eliberat pe studentul american Otto Warmbier, condamnat în 2016 la 15 ani de muncă silnică. Deţinutul era în comă, iar Yun s-a deplasat luni în Coreea de Nord împreună cu un grup de medici, pentru a-l repatria. Cu această ocazie, diplomatul i-a putut vizita şi pe ceilalţi conaţionali ai săi din închisorile nord-coreene.

Citește și: Încă un VIOL ZGUDUIE România: O minoră a fost BATJOCORITĂ de doi tineri, care au răpit-o, sechestrat-o și abuzat-o SEXUAL

Întâlnirea din mai, de la Oslo, a fost probabil primul contact direct între oficiali nord-coreeni şi americani după multă vreme. În prezent, tensiunile între Phenian şi Washington sunt puternice, pe fondul testelor nord-coreene cu rachete, dar Washington Post afirmă că după dialogul secret ar putea urma şi o reluare negocierilor bilaterale pe scară mai largă. Pe de altă parte, un funcţionar din Congresul SUA care cunoaşte situaţia este citat de ziar cu afirmaţia că Tillerson a permis acţiunea lui Yun doar cu condiţia să discute în primul rând situaţia americanilor deţinuţi în Coreea de Nord şi nu un angajament extins.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Unui vierme care a stat pe Stația Spațială Internațională i-au crescut două capete .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.