Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile de reunificare a Ciprului au fost ÎNTRERUPTE brusc de polemica pe o temă şcolara

Negocierile supervizate de ONU în vederea reunificării Ciprului au fost brusc întrerupte joi, din cauza unei polemici şcolare ce a tensionat relaţiile dintre cele două părţi ale insulei, potrivit liderului cipriot turc, informează AFP, potrivit agerpres.

Tensiunile dintre cele două tabere s-au acutizat după un vot în parlamentul cipriot grec ce introducea în şcoli comemorarea unui referendum organizat în ianuarie 1950, în cadrul căruia ciprioţii greci s-au pronunţat în masă în favoarea ataşării de Grecia.

Citeşte şi: Rebelii sirieni se decimează reciproc. Jihadiştii AU EXECUTAT zeci de insurgenţi - FOTO/VIDEO

Potrivit lui Mustafa Akinci, liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN, autoproclamată şi recunoscută doar de Ankara), un incident a avut loc după ce trimisul special al ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide, a menţionat subiectul controversat în timpul unei reuniuni joi.

'Liderul (cipriot grec Nicos Anastasiades) a declarat 'Nu am nimic de spus' şi a ieşit trântind uşa', a afirmat Akinci. 'După cum atmosfera necesară continuării discuţiilor într-un climat de respect s-a risipit, am părăsit de asemenea reuniunea', a adăugat el.

Negocierile dintre ciprioţi şi ciprioţii turci s-au intensificat în ultimele săptămâni în vederea reunificării insulei, divizate de peste 40 de ani, chiar dacă niciun progres concret nu a fost înregistrat.

Pentru numeroşi observatori, acest nou elan a devenit posibil prin implicarea personală a lui Akinci şi Anastasiades.

Însă liderul cipriot turc a estimat miercuri că procesul politic ar putea fi zădărnicit de votul din parlamentul cipriot asupra comemorării referendumului.

CiteŞte şi: Rusia vrea relaţii mai bune cu SUA, dar avertizează că se pierde timp preţios

Ciprul, care numără un milion de locuitori, este divizat după ce armata turcă a cucerit în 1974 partea de nord a insulei, ca reacţia la o lovitură de stat menită să ataşeze ţara Greciei şi care îngrijora minoritatea turcofonă cipriotă.

'Liderul (cipriot grec) este cel care trebuie să se întoarcă pe aceeaşi uşă pe care a trântit-o şi să repare situaţia pe care tot el a creat-o', a declarat Akinci joi, adăugând că 'există o manieră de a proceda în timpul reuniunilor'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.