Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu SE OPUNE cu fermitate unui armistiţiu în sudul Siriei

Bibi Netanyahu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat opoziţia faţă de un armistiţiu iniţiat de SUA şi Rusia în sudul Siriei, declarând că acesta consolidează prezenţa Iranului, duşmanul Statului Israel, a declarat luni un responsabil israelian, informează AFP, potrivit agerpres.

O încetare a focului mediată de Statele Unite, Rusia şi Iordania a intrat în vigoare la 9 iulie în provinciile Sweida, Deraa şi Qouneitra. Aceasta este în general respectată.

Citeşte şi: Avertisment de la FBI. Jucăriile conectate la internet reprezintă un PERICOL major

Aceste trei provincii din sudul Siriei fac parte din "zonele de detensionare" ale unui plan încheiat între Rusia şi Iran, aliaţi ai regimului de la Damasc, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli.

Israelul a lovit de mai multe ori poziţii ale armatei siriene - mai ales în localitatea Qouneitra, teatru de luptă între regim şi rebeli - după tiruri trase asupra platoului Golan ocupat de Israel.

Un responsabil israelian a declarat pentru France Presse sub acoperirea anonimatului că Netanyahu se opune acordului de încetare a focului "din cauza prezenţei iraniene" în Siria.

Potrivit ziarului Haaretz, prim-ministrul israelian a exprimat opoziţia ţării sale faţă de acest armistiţiu în timpul întâlnirii avute duminică la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Citând un înalt responsabil israelian, Haaretz scrie că Israelul crede că obiectivul Iranului este de a-şi consolida prezenţa în Siria, nu numai prin trimiterea de consilieri militari, dar şi prin planificarea stabilirii acolo de baze aeriene şi navale.

Executivul european estimează că peste 30 de milioane de oameni vor participa la dezbaterea privind viitorul Europei

Din 2011 când a început războiul în Siria, armata israeliană a efectuat mai multe lovituri aeriene asupra vecinului său, cele mai multe vizând, potrivit armatei, convoaie sau depozite de arme destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, un aliat al Damascului.

Israelul ocupă din 1967 aproximativ 1.200 km2 din platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Israelul şi Iranul se acuză reciproc că reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.