Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEVESTELE unui lider jihadist, expulzate din Turcia şi inculpate în Franţa

Două soţii ale unui recrutor francez al grupării Statul Islamic (SI), înscris pe lista neagră a ONU cu cei mai periculoşi jihadişti, au fost expulzate din Turcia şi inculpate în Franţa, au declarat miercuri pentru AFP surse apropiate anchetei.

Jihadistul, Kevin Guiavarch (23 de ani), s-a dus în Siria la sfârşitul lui 2012. El le-a scris autorităţilor franceze spunând că vrea să se întoarcă în Franţa, apoi a părăsit Siria în iunie cu cele patru soţii franceze ale sale şi cu cei şase copii ai lor, după care a fost reţinut în Turcia unde este încarcerat în aşteptarea unui proces.

Citeşte şi: COMPLOT de asasinare a liderilor din Palestina, dejucat în Cisiordania

Cele două femei, de 26 şi respectiv 34 de ani, expulzate săptămâna trecută din Turcia, au fost inculpate vineri la Paris "pentru asociere cu infractori în legătură cu o activitate teroristă", potrivit surselor citate.

Cea mai în vârstă, care a părăsit Franţa în acelaşi timp cu Kevin Guiavarch şi are cu el doi copii în Siria, de 10 luni şi respectiv trei ani, a fost plasată în arest preventiv. Cealaltă, care s-a alăturat jihadistului în 2014 şi au împreună un copil, a fost lăsată în libertate, sub control judiciar.

Citeşte şi: Reşedinţa ambasadorului SUA din Moscova, ATACATĂ - FOTO

Celelalte două femei, de 22 de ani, urmează "să fie predate în scurt timp autorităţilor franceze cu cei trei copii ai lor", potrivit uneia dintre surse.

Kevin Guiavarch s-a alăturat la sfârşitul lui 2012 Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, după care a intrat în gruparea Statul Islamic.

La 23 septembrie 2014, ONU l-a plasat pe Guiavarch, în acelaşi timp cu Emilie König, altă figură de prim plan a mişcării jihadiste franceze, pe lista neagră a celor mai periculoşi combatanţi, fiind supus astfel sancţiunilor internaţionale şi interdicţiilor de călătorie.

Citeşte şi: Un grup NESTATAL a paralizat internetul americanilor

El este de asemenea suspectat "că a creat un circuit de finanţare a organizaţiei jihadiste", a precizat o sursă apropiată de acest dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.