Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama limitează opțiunile lui Trump (New York Times)

Stephen Crowley/The New York Times

Cu trei săptămâni înainte de finalul oficial al mandatului Barack Obama caută să facă dificil pentru Donald Trump să schimbe prea tare cursul politic actual, argumentează Michael D Shear, în New York Times.

În acest sens, președintele în exercițiu a interzis forajele petroliere în apele de coastă ale Atlanticului, a creat noi monumente (parcuri) naturale , a întărit alocările către Planned Parenthood (organizație care, printre altele, efectuează avorturi), a transferat deținuți din Guantanamo Bay (unde nu beneficiau de protecția legii americane), a criticat politica Israelului de a stabili coloniști în Gaza și a expulzat diplomați rusi, acuzând Rusia de interferență în alegerile prezidențiale.

El a mai comutat sentințe;e a 232 de deținuți condamnați pentru infracțiuni legate de traficul de droguri dar care nu au comis violențe. El a mai grațiat încă 78 dintre aceștia. De asemenea, Obama a numit 103 oameni în posturi de înalți funcționari în administrație.

În paralel, însă, președintele în exercițiu l-a asigurat pe președintele-ales și pe americani, că va sprijini preluarea lină a puterii de către Donald Trump. În mod interesant, și atipic pentru politica americană, Obama are o rată mai mare de susținere decât Trump și, este de presupus că asta îl încurajează în măsurile pe care le ia.

Susținătorii lui Obama comentează că exercițiul puterii încetează pe 20 ianuarie la prânz, și că, până atunci, acesta poate face orice dorește. Ei mai amintesc de faptul că George W Bush a semnat în ultimele zile ale mandatului un acord de retragere a trupelor americane din Irak, acord pe care Obama a fost silit să îl respecte.

Republicanii sunt nemulțumiți dar, deocamdată, nu pot să facă mare lucru. Noul președinte poate anula cele mai multe din aceste măsuri, dar, pentru aceasta va pierde timp și, eventual, capital politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.